PET LIJEPIH VIJESTI Događaji koji su obilježili tjedan

Ilustracija/PEXELS

13. veljače

Gabrijela Gili prvakinja Hrvatske u bacanju kugle

Na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete i kadetkinje u atletici Vinkovčanka Gabrijela Gili osvojila je naslov državne prvakinje u disciplini bacanja kugle. Hitac od 11,33 m za uvjerljivu pobjedu, koji je ujedno i novi osobni rekord, donio je članici atletskog kluba HAAK Winning iz Vinkovaca zlatnu medalju, a istovremeno i prvo mjesto na tablicama sezone.

14. veljače

Hrvatska žena Vinkovci uvela Besplatni telefon sa savjetima psihologa i pravnika

Društvo “Hrvatska žena” Vinkovci uvelo je uslugu Besplatnog telefona koja je primarno namijenjena starijim osobama i članovima njihovih obitelji, ali i za sve druge građane u potrebi. Pozivom na broj 0800 33 00 44 tako će se moći dobiti besplatni savjeti psihologa, socijalnih radnika te pravnika, a kako bi se savjetovali i dobili podršku u rješavanju problema i zastupanja određenih interesa i potreba starijih osoba i članova njihovih obitelji.

15. veljače

Počinje upis za trezorske zapise, prinos višestruko veći nego na štednju u banci

Ministarstvo financija predstavilo je javnosti Ponudu Trezorskih zapisa za sektora građanstva, a koja će biti na raspolaganju već od ponedjeljka. Za razliku od prethodnog kruga, sad će se moć i ulagati u dvije emisije; jednu ročnosti od 91 dana te drugu s rokom dospijeća od 364 dana. Minimalna iznos ulaganja je 990,74 eura za tromjesečne, odnosno 964,88 eura za godišnje „trezorce“, a po isteku roka država će vam vratiti 1.000 eura po trezorskom zapisu. Malo, ali neusporedivo više nego da vam „višak” novca leži u banci po mizernoj kamati…

16. veljače

Mlade glazbenice izvrsne na Međunarodnom natjecanju

Na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko koje se održalo proteklog vikenda u Beogradu dvije učenice vinkovačke Glazbene škole Josipa Runjanina ostvarile su zapažen rezultat. Naime, u disciplini flauta, u B kategoriji natjecala se Katarina Turić koja je osvojila 2. nagradu uz 91 bod, dok je u C kategoriji Petra Čović i osvojila 3. nagradu s 86,25 bodova.

18. veljače

PDV na plin i ogrjev ostaje 5% još godinu dana

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stavilo je Nacrt Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kako bi se i od 1. travnja 2024. primjenjivala snižena stopa PDV-a od 5%. Ova stopa primjenjivala bi se na isporuku prirodnog plina, uključujući naknade vezane uz tu isporuku, grijanja iz toplinskih stanica uključujući naknade vezane uz tu isporuku te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, s obrazloženjem izbjegavanja udara na gospodarstvo i standard građana i primjenjivala bi se do 31. ožujka 2025. godine.