Petar Šimić, bivši član Školskog odbora Ekonomske škole: Nepojmljivo mi je ovo što župan na odlasku čini!

Izborna utrka za ravnatelja vinkovačke Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca ulazi u foto-finiš u kojem ne nedostaje uzbuđenja, spletki i intriga. Aktualni ravnatelj Mato Džalto – koji je bio favorit sve do sat vremena uoči prvotravanjske sjednice Školskog odbora kada su iznenadno i ekspresno razriješena tri člana Školskog odbora koja su u njemu predstavljala osnivača, tj. VSŽ, a imenovana nova tri – jučer je rekao svoje. Njegov protukandidat Josip Džakula obećao je staviti se na raspolaganje novinarskoj znatiželji po okončanju izbornog procesa. Tri predstavnika škole izjasnila su svoju uvjerljivu podršku Džalti (63:17), predstavnik Roditeljskog vijeća prema svemu sudeći naklonjen je Džakuli, a tri nova predstavnika osnivača škole (Jakov Belić, Benedikt Draškić, Alenka Paradžik) svoje će reći na sutrašnjoj sjednici Školskog odbora. No, gotovo sigurno podržat će Džakulu koji bi tako s tijesnih 4:3 detronizirao aktualnog ravnatelja.

A što kažu donedavni članovi Školskoga odbora, razriješeni dužnosti dok su popravljali kravatu uoči početka sjednice zakazane 1. travnja na koju su taman kretali, naoružani službenim pozivom i stavom? Idemo redom i to abecednim; Goran Begović?

Ne bih ništa komentirao.

Mijat Kurtušić uzvratio je protupitanjem:

A što se tu treba komentirati?

I tu se zaustavio. A kada smo i od Petra Šimića očekivali odbijenicu, iz vinkovačkog poduzetnika, inače člana Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a, curilo je poput slapa:

Dužnosti u Školskom odboru razriješen sam isključivo zato što sam odlučio podržati odluku kolektiva, Radničkog, odnosno Nastavničkog vijeća, koji je uvjerljivom većinom glasova podržao Matu Džaltu. Prvotravanjska sjednica Školskog odbora trebala je biti rutinska stvar, jer je uvažavanje stava kolektiva uvijek bila dosadašnja praksa. Džaltu smo trebali samo potvrditi kao ravnatelja – kaže Šimić.

Međutim…

– Međutim, sat vremena prije sjednice Školskog odbora dobio sam mail u kojem me osnivač škole, Vukovarsko-srijemska županija, bez ikakva obrazloženja razrješuje dužnosti u spomenutom tijelu, kao i Gorana Begovića i Mijata Kurtušića.

Kako PŠ tumači novonastalu situaciju?

Naravno da osjećam svojevrsno nepovjerenje prema meni. Ali, ne nepovjerenje GO HDZ-a i ŽO HDZ-a čiji sam član, nego nepovjerenje župana na odlasku Bože Galića. Uvjeren sam da je ovo njegova solo utakmica s kojom nikakve veze nema resorna županijska pročelnica Jadranka Mustapić Karlić, koja je svojevremeno prošla sličnu, ako ne i veću, kalvariju od ove kroz koju sada prolazi Džalto. Ne mogu doista proniknuti u motive župana na odlasku Bože Galića, ali mogu jasno i glasno poručiti da mi je naprosto nepojmljivo ovo što se događa u izboru ravnatelja Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, uz vinkovačku Gimnaziju istinske institucije vinkovačkog srednjoškolskog obrazovanja – zaključio je Petar Šimić.

Epilog ove nesvakidašnje priče očekuje se ovoga petka (23. travnja). Početak sutrašnje sjednice Školskog odbora zakazan je u 10.30 sati.