Petar Šimić: Suosjećamo i moramo pomoći, dobro nam je poznato kroz što prolaze izbjeglice iz Ukrajine

Petar Šimić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice, danas je u Vinkovcima održao medijsku konferenciju na kojoj je predstavio inicijativu vukovarsko-srijemskog ogranka spomenute zajednice kojom pozivaju sve poduzetnike s područja županije da u svojim tvrtkama zaposle žene izbjeglice iz Ukrajine.

Inicijativa je pokrenuta u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje na lokalnoj i državnoj razini i s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz potporu ministra Josipa Aladrovića. Cilj je, kako se moglo čuti, pronaći posao ženama iz Ukrajine koje su iskazale želju za radom, a kako bi sebi i svojoj obitelji osigurale primanja iz radnog odnosa jer ne žele biti na teret Republici Hrvatskoj.

– Poslodavci, prijatelji, pozivam vas da se za sve informacije javite u Hrvatski zavod za zapošljavanje u Vinkovcima, Vukovaru ili Županji i ovim ženama uljepšate nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs. Olakšajmo im ove za njih izuzetno teške trenutke, znamo kako se osjećaju jer većina nas je sa svojim obiteljima to isto proživjela 1991. godineporučio je Petar Šimić.

U ovom trenutku, naglasio je Šimić, na zavodima za zapošljavanje na području županije imamo prijavljenih 29 osoba različite dobi, od 20 do 50 godina te različitih profila zanimanja; liječnica, kuharica, frizerki, farmaceutkinja, ekonomistica i ostalih.

Šimić podsjeća kako je Vlada Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, izjednačila je radni status i prava raseljenih osoba iz Ukrajine s hrvatskim građanima te za njihovo zapošljavanje ne trebaju radne dozvole, a osigurane su i potpore za njihovo zapošljavanje.

– Samo jutros, od početka inicijative, tri osobe su dobile posao i to na mjesto frizerke, kuharice i ekonomistice. Vjerujem kako će ovu našu inicijativu prepoznati većina i kako ćemo uspješno dati svoj obol da ljudi koji su nam došli u Hrvatsku bježeći od rata što prije nađu zajednički jezik s građanima Hrvatske, a to je uvijek najlakše kroz radni odnos – naglasio je Šimić, napomenuvši da vjeruje kako će ovu inicijativu slijediti i sve županijske zajednice poduzetnika HDZ-a u Hrvatskoj.

Zahvalio je Šimić ovom prigodom vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću, vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću, ravnateljstvu Civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske, Crvenom križu i svima koji su brzom reakcijom osigurali smještaj, hranu i zdravstvenu skrb za sve raseljene osobe iz Ukrajine.