Petorici maloljetnika i 18-godišnjaku zbog nedozvoljenog korištenja pirotehnike kazne od 5.000 do 15.000 kuna!

U perivoju dvorca Eltz u Županijskoj ulici u Vukovaru, gdje se okupio veći broj građana, policijski službenici su na Staru godinu oko 17 sati zatekli pet maloljetnih osoba dobi od 16 do 17 godina te 18-godišnjaka prilikom neovlaštenog korištenja pirotehničkih sredstava kategorije F2.

Od zatečenih osoba policijski službenici oduzeli su ukupno 874 komada različitih petardi kategorije F2 te tako spriječili moguće teže posljedice po njihovo i zdravlje okupljenih građana u vidu ozbiljnih ozljeda.

Protiv svih osoba podnesene su odgovarajuće prekršajne prijave zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Inače, od 1. siječnja 2022. godine dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 više se ne smiju koristiti.

Građanin koji je želio ostati anoniman 1. siječnja je dragovoljno predao 120 komada različitih pirotehničkih sredstava policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu. Pirotehnička sredstva su pohranjena u skladišni prostor policije do uništenja.

Podsjećamo građane kako je u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, u sklopu koje, osim što bez sankcija mogu predati ilegalno oružje, mogu predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3.