Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu

FOTO: Julio Fangen

Ovogodišnji  Pjenušavi srijemski doručak održat će se u subotu, 10. srpnja, u najistočnijem vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš vinarije Papak – u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb, TZ Vukovarsko srijemske županije i hotela Dunav!  

Cilj pjenušavoga srijemskoga doručka je okupiti vinare, proizvođače pjenušaca i njihove stare i nove kupce, ljubitelje pjenušaca na neobaveznom, ugodnom druženju uz mjehuriće i srijemske specijalitete, na mjestu gdje vino nastaje – u vinogradu.

Doručak će pripremiti hotel Dunav, nedavno proglašen šampionom 8. Suncokreta ruralnog turizma, a ponuda će biti bogata, kako priliči Srijemu: kulen, kulenova seka, sirevi (kravlji, podljevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni), zapečene flekice sa šunkom i sirom, tačke, rezanci s orasima i makom, kiflice, voće…    

FOTO: Julio Fangen

Nakon kušanja pjenušavih vina na početku srijemskoga doručka, svaki će vinar ponuditi premijeru jednoga novog vina – „En primeur SRIJEM“  (Buhač, Čobanković, Herceg, Iločki Podrumi, Papak, Trs.)

Za dodatni poseban ugođaj pobrinut će se sastav Sing Song Swing. A pomoć pri serviranju pružit će učenici Srednje strukovne škole Vinkovci u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti.

– U jednom doživljaju Pjenušavi srijemski doručak spaja ugođaj neposrednog doticaja s prirodom, okuse i mirise vina i doživljaj autohtone, domaće hrane koju su naši vinogradari jeli desetljećima unazad. Hrana i vino ljube se na puno načina, a ovdje su sljubljeni neposredno u doticaju s izvorom; vinogradom, trsom, vjetrom i suncem. Idemo ususret onome što volimo, ususret vinima Srijema, obroncima Srijema i plodovima Srijema. Iskreno, autentično i neposredno, karakteristike su svakog istinskog doživljaja. Doživite pjenušava vina Srijema u Srijemu! – najavila je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

FOTO: Julio Fangen

Program Pjenušavog srijemskog doručka:

9.30 sati   – dolazak gostiju;

10.00 sati – pjenušci dobrodošlice;

10.15 sati – otvorenje, pozdrav i uvodni govor;

10.30 sati – doručak u vinogradu uz glazbu;

13.00 sati – »En primeur« SRIJEM;

14.00 sati – završetak događaja.

FOTO: Julio Fangen

Obavezne su rezervacije na brojeve 098-710-644 (Snježana Papak) i 098-346-851 (Mladen Papak), uz napomenu da je broj mjesta je ograničen. Cijena Pjenušavog srijemskog doručka iznosi 100 kuna.

Nakon doručka, gosti mogu otići na ručak u restorane u Iloku (uz posebne rezervacije) ili nastaviti upoznavati vina u kušaonicama/podrumima vinara koji su sudjelovali na doručku: http://visitvukovar-srijem.com/hr/sto-vidjeti-i-dozivjeti/gastronomija/vinski-podrumi-i-kusaonice/

Prijedlozi za ručak:  http://www.turizamilok.hr/hr/sto-vidjeti-i-dozivjeti/restorani/

Prijedlozi za noćenje: http://www.turizamilok.hr/hr/smjestaj/seljacka-domacinstva/  

Događaj će biti dijelom programa Dunav Art Festivala. Više na:  https://web.facebook.com/DunavArtFestival/

Na Pjenušavi doručak ponesite svoje dekice, neku dobru knjigu, odjenite ugodnu odjeću, kremice sa zaštitnim faktorima, šešire – i puno dobre volje. Pokušajte zaboraviti mobitele, opustite se – i pripazite na blizinu srpske mreže, koja je poprilično skupa, a blizu smo granice… (isključite mobilne podatke!). Druženje s vinarima i drugim ljubiteljima pjenušaca dignut će vas među zvijezde, srijemski doručak vratit će hrani izvorne okuse, pa ćemo zajedno kušati zvjezdice u čaši kako je, navodno, rekao otac šampanjaca Dom Pérignon. Da ipak ne bude previše zvjezdica, preporučamo piti puno vode i držati se hlada.

Organizatori: Salon pjenušavih vina Zagreb &  TZ Vukovarsko-srijemske županije

PR kontakt: Marija Vukelić, prof. 098-277-301