Platforma hrvatskih županija i DHMZ zajedno za smanjenje rizika od katastrofa

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji Sporazum su u sjedištu DHMZ-a u Zagrebu. U ime Platforme HŽG potpisnik je bio Marijan Vundać, a u ime DHMZ-a njegova glavna ravnateljica dr. Branka Ivančan-Picek.

Ovo je, naglašeno je, tek početak stručne suradnje Platforme i DHMZ-a na razmjeni informacija i statistike kako bi se unaprijedio sustav korištenja klimatoloških podataka i prognoza za sustav sigurnosti i civilne zaštite. Cilj suradnje je razmjena podataka, izrada rješenja i alata te međusobna potpora u aktivnostima, prije svega u razmjeni podataka u slučaju najave opasnih vremenskih prilika, zatim razmjeni informacija nakon eventualnih velikih nesreća ili katastrofa uzrokovanih vremenskim neprilikama.

Članice Platforme u svakome trenutku imat će na raspolaganju kvalitetne analitičke podatke od strane DHMZ-a, što uvelike može pomoći sustavu ranog upozoravanja i pripremi sustava civilne zaštite za djelovanje u izvanrednim događajima. Dogovoreno je i to da daljnju koordinaciju u suradnji u ime Platforme HŽG provode Ivan Kubiček (inače, predstavnik VSŽ u ovom tijelu) i Pave Medved i dr. Tanja Renko u ime DHMZ-a.