Plenković o Horvatovu uhićenju: Čemu žurnost? Tajming nije neutralan…

Jutrošnje uhićenje ministra graditeljstva Darka Horvata, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, izazvalo je brojne reakcije, ali i izvanrednu konferenciju za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Evo što je premijer, između ostalog, poručio naciji:

– Zanima me objašnjenje zašto su baš sada odlučili to raditi. Pozivam DORH i glavnu državnu odvjetnicu da objasne o čemu se tu radi i koji su razlozi ovakve žurnosti i hitnosti uhićenja ministra na dužnosti. Očekujem da se objasni i podastru dokazi o tome. Vjerujem da oni rade profesionalno i nepristrano, pa tako trebaju izvijestiti i javnost, a ne da to radimo mi.

Plenković na istu temu:

– U ovom trenutku meni ovaj potez djeluje nerazmjeran. Ali, siguran sam da oni vode računa o tome da rade zakonito. Tajming uhićenja nije neutralan.

O sudbini ministra Horvata…?

– Bude li zadržan u zatvoru, onda više ne može biti ministar.

Jesu li na pomolu izvanredni izbori koje glasno prizivaju iz opozicijskih redova?

– Parlamentarna većina je stabilna, nema izvanredne situacije, nema izvanrednih izbora.

Plenković zaključno još malo o tajmingu…

– Nakon ovakvog tjedna u kojem smo predstavili paket mjera koji je Vlada donijela za ublažavanje udara na građane i gospodarstvo zbog rasta cijene energenata vrijednog 4,8 milijardi eura i nakon dogovora o produljenju roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu potresom pogođenih područja, nakon strategije o poljoprivredi u Hrvatskom saboru i nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora o izgradnji autoceste Lekenik – Sisak, projekta vrijednog 280 milijuna kuna, zahvaljujći DORH-u imamo novu temu koja datira iz 2018. godine. Govorimo o potporama male vijednosti društvima i obrtima sve skupa vrijednima 15 milijuna kuna. Da sam na mjestu DORH-a, onda bih razmišljao o tome kakav bi taj potez imao odraza na javnost i na rad. Ministar Horvat bi sam dao iskaz da ga se pitalo, ne da mu dolaze u 6 ujutro. DORH i pravosuđe je neovisno od Vlade i HDZ-a, ali možda nije od nekog drugog. Od koga? Ne znam. Ponavljam, ovaj tajming nakon ovakvog spektakularnog tjedna ne može biti neutralan – zaključio je Plenković.