Po agenciji Fitch, Hrvatska jako dobro stoji

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch po treći je put ove godine Hrvatskoj potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga. Od kolovoza 2014. godine sve do lipnja 2019. godine Hrvatska je po ovoj agenciji bila ispod kreditnog rejtinga, a sada se po istoj u tri uzastopna izvješća nalazi među bolje konkurentnim zemljama.

U izvješću se pozitivnim naglašavaju snažne gospodarske mjere Vlade, ulazak u Europski tečajni mehanizam II, održavanje fiskalne konsolidacije, politička stabilnost i brza uspostava nove Vlade te usvajanje novog proračuna za 2021. i provedba petog kruga porezne reforme.

Zanimljivo, pa čak i neobično, Fitch posebno naglašava kako je za ovakav kreditni rejting bitna i sigurna pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima.

Fitch očekuje pad BDP-a od 9% u 2020. godini, a u 2021. očekuje se umjereni gospodarski rast od 3,8% te ubrzanje rasta na 6% u 2022. godini prvenstveno zbog korištenja EU sredstava.

Prema agenciji Fitch, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od kolovoza 2014. godine sve do lipnja 2019. godine, kada se vratila na investicijsku razinu, koju je zadržala do danas.