Po pitanju prodaje Spačve sve je i dalje obavijeno velom tajne

Premda je Spačva d.d. još 15. listopada prošle godine putem Zagrebačke burze zaprimila dopis fonda Quaestus Private Equity kapital II kako se nalaze u zadnjoj godini trajanja vlasništva nad Spačvom te kako su poduzete radnje o prodaji 78,81 posto dionica Spačve koje su u vlasništvu ovog Fonda, informacije o tijeku realizacije prodaje dvotrećinskog vlasništva nije moguće dobiti niti na kapaljku.

Nakon takve informacije objavljene u medijima, također je u medijima rastumačeno kako Fond iz Spačve mora izaći do kraja veljače ove godine, no činjenica je kako smo duboko zagazili u ožujak, a vlasništvo se i dalje nije promijenilo. Stoga je očito kako su na nekim višim instancama prolongirani rokovi s kojima se izlazilo u javnost.

Po pitanju prodaje, Uprava nema mandat komentirati promjenu vlasništva, dok potencijalni kupci kao i sam Fond, strateški ili ne, svoje namjere kriju od očiju javnosti. Ono što je javno dostupno jest informacija od 26. siječnja ove godine gdje je Spačva izvijestila Zagrebačku burzu kako je započet proces dubinskog snimanja poslovanja tvrtke od strane zainteresiranih potencijalnih kupaca. Ako je započet proces dubinskog snimanja znači kako zainteresiranih kupaca definitivno ima, no nema dostupnih informacija o kojim je kupcima točno riječ…

Podsjetimo, Quaestus fond ušao je u Spačvu 2013. godine kada je tvrtka bila u znatnim financijskim problemima opterećenim mogućnosti odlaska u stečaj. Ulaskom Queastus fonda uspješno je provedena predstečajna nagodba s vjerovnicima, odnosno podmirene su sve obveze iz nagodbe.

Osim rješavanja problema koji su prijetili opstojnosti jednom od simbola Vinkovaca, Quaestus je definitivno napravio i pravi poslovni iskorak sa Spačvom. Od nekadašnjih 120 milijuna kuna prihoda, ova tvrtka je 2020. godinu zaključila s ukupnim prihodima od 249,56 milijuna kuna te dobiti prije oporezivanja od 8,6 milijuna kuna. S oko 850 zaposlenih (u odnosu na 2013. kada ih je bilo samo 570), Spačva je definitivno jedan od ključnih poslodavaca u vinkovačkom kraju.

Uz ovakve fantastične rezultate, kao i ulaganja veća od 150 milijuna kuna koja su provedena otkako je Fond u vlasničkoj strukturi Spačve, logičnim se nameće pitanje zašto je uopće potrebno prodavati Spačvu ako su aktualni vlasnici pokazali da znaju kako oploditi kapital koji Spačva ima. No, to je pitanje na koje – imamo neki (pred)osjećaj – nećemo dobiti odgovor tako skoro…