Podijeljeni ugovori pomoćnicima u nastavi

U okviru projekta kojim osiguravaju pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike učenicima s teškoćama u razvoju gradske vlasti osigurale su sredstva za prijam u radni odnos 35 pomoćnika u nastavi i dva komunikacijska posrednika za novu školsku godinu 2021/2022.

Projekt obuhvaća 49 učenika s poteškoćama u razvoju koji temeljem Suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja imaju pravo na poseban obrazovni program i posebnu vrstu potpore. Partneri na projektu su, uz sve osnovne škole s područja grada, i gradska agencija VIA te Glazbena škola Josipa Runjanina. Ugovore je danas podijelio gradonačelnik Ivan Bosančić.

– Ovo je od velike važnosti jer uključivanjem u redovno obrazovanje djeca s poteškoćama u razvoju stječu znanja i društvene vještine koje su preduvjet za razvoj njihovog samopouzdanja i samostalnosti. Ako uzmemo u obzir da smo na početku imali samo dva pomoćnika u nastavi, onda je jasno koliki je ovo napredak. Sustav pomoćnika u nastavi i dodatno ćemo razvijati, a kako bi osigurali što bolje uvjete djeci i samim pomoćnicima – napomenuo je gradonačelnik Bosančić.

Prilikom svladavanja školskog sadržaja, učenici s poteškoćama u razvoju nailaze na različite prepreke te im je potrebna pomoć tijekom nastave u obliku angažiranja pomoćnika osposobljenih za pružanje fizičko tehničke potpore ili stručnog komunikacijskog posrednika. Tako se djeci s teškoćama pruža mogućnost ostvarivanja školskog uspjeha sukladno njihovim mogućnostima, sposobnostima, interesima, sklonostima i razini potrebnog individualnog pristupa u obradi školskog sadržaja.