PODUZETNICI Ministarstvo daje značajna sredstva za zapošljavanje branitelja!

Ilustracija/PEXELS

Ministarstvo hrvatski branitelja objavilo je Javni poziv namijenjen poduzetnicima, a za dodjelu potpora za poticanje zapošljavanja hrvatskih branitelja.

Ciljanu skupinu čine nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom.

Za potporu mogu kandidirati obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i druge pravne osobe u stopostotnom privatnom vlasništvu s do 50 zaposlenih te zadruge s do 10 zaposlenih, čije je sjedište na području Republike Hrvatske, koji su registrirani i započeli s radom najkasnije u siječnju 2023. godine, a ujedno imaju podmirene sve obveze prema državi (porezi, doprinosi i svi drugi oblici dugovanja).

U obzir se uzimaju podnositelji koji tek otvaraju radna mjesta i oni koji su već zaposlili osobe iz ciljne skupine nakon 1. lipnja 2023. godine, uz uvjet da je osoba iz ciljne skupine temeljem čijeg zapošljavanja poslodavac podnosi zahtjev za korištenje potpore bila nezaposlena najmanje 15 dana u trenutku podnošenja zahtjeva, odnosno najmanje 15 dana neposredno prije sklapanja ugovora o radu s poslodavcem ukoliko je riječ o osobi zaposlenoj nakon 1. lipnja 2023.

 

 

 

 


Novčana potpora iznosi 8.200,00 eura po zaposlenoj osobi iz ciljne skupine, a moguće je ostvariti potporu za zapošljavanje jedne do najviše dvije osobe iz ciljne skupine, pri čemu ukupno isplaćen iznos potpore ne može prelaziti 16.400,00 eura.

Potpora se može ostvariti jednokratno (zapošljavanjem do dvije osobe u istoj godini), odnosno u dva navrata (zapošljavanjem po jedne osobe u dvije različite godine) ukoliko podnositelj nije prekršio odredbe o namjenskom korištenju prethodno odobrenih sredstava.

Razdoblje zaprimanja zahtjeva po ovom javnom pozivu traje od 11. travnja do 10. svibnja 2024. godine, a svi će zahtjevi biti riješeni do kraja 2024. godine.

Sve uvjete natječaja, kao i potrebnu dokumentaciju možete pronaći ovdje!