POGLED S ISTOKA – Riješimo jednom za svagda; HDZ nije mafija!

Da, vi sad sigurno klikate na kolumnu i mislite: „Napisao je u naslovu da nisu mafija i onda će ih na kraju izvrijeđati i reći da su ustvari gori od mafije, hahahahahahahahaha…”.

Ne, ovaj puta nije tako, zaista mislim da HDZ nije mafija!

Doduše, i sam sam u jednom trenutku popustio pa sam ih nazvao tim imenom, ali kad si u osjetljivim tinejdžerskim godinama, a tad sam imao 44, ne razmišljaš previše…

Da se razumijemo, neosporna je činjenica da je HDZ za Hrvatsku štetnija od suša, poplava, potresa, epidemija i krumpirovih zlatica zajedno i tu imamo konsenzus, ali šta pomislite kad čujete izraz „MAFIA“.

Je l’ tako?!

Jesu li se i Vam pred očima pojavili oni likovi iz filmova za koje, htjeli ne htjeli, navijate do samog kraja!?

Uglađeni mangupi s mozgom i mudima, dobrim forama, mudrim izrekama i (ponekad) mekim srcem.

Oni antiheroji s kojima se možeš poistovjetiti, a od kojih je Hollywood napravio ikone.

E sad, fokusirajmo se na trenutak na vinkovačku podružnicu tog kartela pod nazivom HDZ. Koliko bi svetogrđe bilo uspoređivati recimo, jednog Čuljka s don Vito Corleoneom, Bosančića s Tommijem DeVitom ili Karlića s Carlitom Briganteom?

Činjenica jeste da su navedeni gangsteri definitivno s one strane zakona, spremni na laži, prevare, mito i ostale kriminalne radnje, ali tu prestaje svaka njihova sličnost s nabrojanim filmskim likovima.

S 0 posto karizme, ulične škole i šarma, uspoređivati ove džeparoše s mafijom, bila bi vrhunska uvreda ovim potonjim!

Dobro onda, ako nisu mafija, a udruženi su kriminalci, moraju sličiti nekoj kriminalnoj organizaciji, s nekim ih je sigurno moguće usporediti.

Želeći po svaku cijenu naći razbojnike koji bi bili najsličniji ovim našim, dane i dane sam provodio u istraživanju…

YAKUZE sam prekrižio u startu jer kod njih moralni kodeksi igraju veoma važnu ulogu i, složit ćete se, dalje nemamo šta pričati.

Kineske TRIJADE su mi se na trenutak učinile idealnim jer su okrutne i beskrupulozne, ali naglašeno brinu za zajednicu u kojoj djeluju pa sam i njih odbacio.

N’drangheta, Camorra, Rusi, Albanci, Kolumbijci…, svi su oni imali puno sličnosti s HDZ-om, međutim, pojedine karakteristike su toliko različite da jednostavno ne mogu napisati „Sinaloa je gotovo pokvarena kao HDZ!“.

I, kako to već obično biva, kad sam digao ruke i zaključio da je ova tema podosta nategnuta i promašena, prtljajući po TV kanalima, naletih na sjajan dokumentarac.

Što sam duže gledao, bio sam sve sigurniji…

– EVO IH, TO JE TO!!! OVI GANGSTERI SU „PLJUNUTI“ VINKOVAČKI HADEZE!!!

Na moj urlik, klinci su dotrčali iz dječje sobe.

– Šta to gledaš, kakvi su to majmuni? – upiitali su uglas.

Upravo to!

Majmuni iz Lopburija su bili točno ono što sam tražio, savršeno su odgovarali obrascima ponašanja vinkovačke podružnice Hrvatske demokratske zajednice!

Radi se o bandi makaki majmuna koja godinama potkrada i maltretira građane tajlandskog grada Lopburija, a ovi jednostavno nemaju rješenja za to.

Našavši i tekst na Internetu, svatih da su neke sličnosti zapanjujuće!

Rečenice poput „…grad lopova…“, „…kradu što god stignu…“, „…građanima su se popeli na vrh glave…“ i, meni osobno, najdraža „…oko 4.500 majmuna vlada gradom i njihov broj godinama ne postaje ništa manji“, nisu ostavljali ni grama sumnje.

Ima tu još poneki dragulj koji kao da je prepisan iz Vinkovaca  „…obračun majmunskih bandi za prevlast…“ ili „… na području grada su tri glavne skupine majmuna i nekoliko manjih te svaka kontrolira određeno područje.“

Zadovoljan viđenim i pročitanim, krenuo sam kuckati tekst. Što sam duže pisao, to sam postajao sigurniji da, radi istinitosti i vjerodostojnosti, moram spomenuti i dvije najveće razlike između ove dvije organizacije.

Prva je da makakiji kradu samo onoliko koliko im je potrebno za život.

A druga je da su majmuni simpatični…

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.