POGLED S ISTOKA Skoro uvijek vjerni

Ne prestaje čuđenje oko katastrofalnog navijanja na utakmici Hrvatska – Turska u Osijeku. Ipak, snebivaju se (oduvijek sam htio upotrijebiti ovaj izraz, op. a.) većinom oni koji ne prate događanja oko reprezentacije ili ih prate površno, od Svjetskog prvenstva do Europskog.

I obratno.

Nisam prava osoba za komentiranje sadašnjeg stanje među pratiteljima hrvatske reprezentacije, zadnje mi je gostovanje bila Gruzija 2011. i svjestan sam da je moje prošlo, ali na primjeru osječke utakmice najbolje možemo vidjeti kuda idu nekada najbolji europski navijači.

Hrvatski nogometni savez već dugi niz godina sustavno tjera prave, istinske navijače sa stadiona i u tome su iznimno uspješni.

Kad kažem „prave, istinske navijače“ mislim i na one koji će ponekad zapaliti baklju, hoće se i potući iako im to nije primarno u opisu posla, a bome i skandiranjem ukazati na nepravilnosti u radu tvornice novca zvane HNS.

Dakle, momke koji misle svojom glavom, zadnju će lipu potrošiti i otići na kraj svijeta za istu tu Hrvatsku.

Privatni album/igš

Ovaj tekst je trebao biti o „momcima sa stajanja“, uvijekvjernima, mihrvatima, budiponosnima, orjunašima, purgerima, bosancima, ustašama, slavoncima, gastarbajterima, tovarima, plaćenicima, hercegovcima, šminkerima i običnima te još ponekoj frakciji unutar grupe, ali sam putem negdje skrenuo…

Ovo je pričica o novim, boljim tifozima.

 

Long street elite

Utakmicu u Osijeku su, svojom nazočnošću, uveličali vinkovački gradonačelnik Vinkovaca Bosančić, njegov zamjenik Romić, glasnogovornik Sorčik, direktorica razvojne agencije VIA gospođa Slipčević, organizacijski tajnik vinkovačkog HDZ-a Bubalo, politički tajnik Dražić i još desetak članova Gradskog odbora vinkovačkog HDZ-a.

Što je, već na prvi pogled, zajedničko svim navedenim osobama?

Ne, sram vas bilo, nisam na to mislio!

Svi nabrojani imaju dugi niz utakmica hrvatske reprezentacije „u nogama“, što kod kuće, što na strani, od Zagreba, Splita i Rijeke do Talina, Skoplja i La Vallete, ne birajući protivnika ili stadion.

Na slici: prva ekipa vinkovačkih navijača

Reći da je ova ekipa u četvrtak išla na utakmicu samo zbog blizine Osijeka, besplatne ulaznice, prestiža, novog stadiona, slikanja i Instagrama, bila bi… Pa, istina.

Postavlja se i pitanje zašto gradonačelnik i njegovi dvorjani ne bi smjeli ići na tekmu? I oni su obični ljudi kao svi mi, samo malo povlašteniji, ali me zanimalo kako je ovaj hard core ultra crew nabavio ulaznice za utakmicu.

Dva su scenarija realna.

Ili su bili u kvoti onih 1.000 navijača koji imaju najviše utakmica reprezentacije u zadnjih pet godina pa su imali pravo prvokupa…

…ili su, svaki ponaosob, dežurali pored računala i čekali da se ulaznice puste u prodaju te da su u onih devedesetak sekundi, dok HNS stranica nije pala, uspjeli kupiti ulaznice.

Mislio sam Bosančiću i njegovoj specijalnoj navijačkoj postrojbi postaviti to pitanje na jučerašnjoj utakmici Cibalia – Sesvete, ali se, začudo, nitko od njih nije pojavio.

Onda sam se sjetio; vjerojatno su svi ekipno zapalili za Wales, repka ima važnu tekmu, a pravi navijači ne biraju utakmice.

 

Kakva republika – takva publika

Besposlen, znatiželjan i zavidan kakav već jesam, poslao sam mail na nekoliko adresa:

Hrvatski nogometni savez

Županijski nogometni savez Vukovarsko-srijemski

HNK Cibalia i

Grad Vinkovci

s pitanjem; Koliko je ulaznica HNS dodijelio gorespomenutim organizacijama i po kojim kriteriju su se dijelile/prodavale?

Sad zamislite koliko takvih županija, saveza, gradova, općina, sela i zaseoka postoji kojima HNS dodijeli karte, možda i u najboljoj namjeri da završe kod pravih sportaša i navijača, a uzmu ih ovakvi foteljaši koji su na tjelesni, umjesto u patikama, dolazili s ispričnicom?

Kako se ono kaže, odgovore ćemo objaviti kada, i ako, ih dobijemo, ovoj temi ćemo još posvetiti pozornosti, a do tada imam tri besplatna savjeta za HNS…

Prvi je da, ako žele atmosferu kao nekada, za iduću domaću utakmicu odjebu sponzore, saveze i razne grebatore i SVE ULAZNICE puste u prodaju isključivo na blagajnama stadiona, gdje će ih moći kupiti navijači kojima je stalo do repke. Bit će pozitivan kaos, garantirano!

Drugi je, ako će nastaviti politiku otuđivanja reprezentacije od pravih navijača, pri izgradnji nacionalnog stadiona obrate pozornost i čitavog ga naprave kao jednu veliku svečanu ložu od 30.000 mjesta, gdje će se redovno pojavljivati ministri, gradonačelnici, načelnici i ostali čelnici…

Kontam da će biti dovoljno mjesta za sve.

Treći savjet je da repka manje utakmice igra u Hrvatskom narodnom kazalištu; možda neće biti puno ljudi, ali će atmosfera biti bolja.

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.