POGLED S ISTOKA Sotonski svećenik

Neobično će vam zvučati podatak da je u našoj napaćenoj domovini sloboda izražavanja na prilično zadovoljavajućoj razini; bez straha možete reći da je premijer Plenković korumpirana, profiterska lopovčina koja svoj narod tretira kao stoku.

Ili da je ministar Banožić lažljivi, pohlepni plagijator kojem bi trebalo ne dodijeliti titulu profesora, nego oduzeti svjedodžbu iz osnovne škole.

Ipak, u Hrvatskoj postoji jedna tema o kojoj se ne priča.

Ako se i spomene, to se napravi tiho, šapatom…

Samo se rijetki usude javno pričati o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i spominjanjem toga riskirate da – uz prijezir komšija i okretanje glave dojučerašnjih prijatelja – još zaradite i otkaz, izopćenje iz zajednice te poneki otvoreni prijelom.

Što je zajednica u kojoj živite ruralnija, vaši problemi bivaju ozbiljniji.

Dakle, stvar je jednostavna: Crkva i svećenici se ne diraju!

Na žalost, svećenici su ti koji diraju….

Vjerojatno ste svi čuli za slučaj župnika Zlatka Rajčevca iz Sotina koji je dugi niz godina seksualno zlostavljao djevojčice koje su dolazile u crkvu.

Ukratko, roditelji su ga prijavili đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću, a ovaj je, uz neke banalne poduzete radnje, ignorirao optužbe, branio svećenika i dopustio da Rajčevac još punih 14 mjeseci (!!?) obavlja svećenički poziv u istoj toj župi!

Šta li je to ljudsko smeće Rajčevac radilo u tih 14 mjeseci, ne želimo ni pomišljati, a za to ogroman dio krivice spada upravo na Đuru Hranića, koji je jednim potezom mogao maknuti župnika dok se čitav slučaj ne ispita i ne riješi.

Ali ne, on je odlučio sve zataškati i stao je na stranu zlostavljača.

Na slici: sv. Đuro, zaštitnik pedofila

Ipak, u travnju ove godine Hranić je, suočen s pritiskom Vatikana, objavio ispriku svim roditeljima i djeci koji su pogođeni djelima manijaka Zlatka Rajčevca, priznavši da je pogriješio.

Hraniću, tu neiskrenu, naređenu i zakašnjelu ispriku si zabij u guzicu!

 

Vrijeme osvete

Već površnim čitanjem teksta uviđate dva najveća problema katoličke crkve; prvi problem su crkvenjaci predatori, a drugi, podjednako strašan, njihovi nadređeni koji ih štite, lažu i trude se sve zataškati.

Mišljenja sam da svećenik ne bi smio lagati, a ako već laže, neka to učini kao u filmu Vrijeme osvete, a koji se bavi vrlo sličnom temom.

U jednoj od najdojmljivijih scena, otac Bobby (Robert de Niro) na sudu, stavljajući ruku na Bibliju, divani neistinu da bi spasio dva momka koji su ubili svog zlostavljača pedofila!

Nisam baš neki vjernik, ali mišljenja sam da bi takvu laž podržao i Isus osobno!

Ali, davno smo shvatili kako život nije Hollywood pa prema tome…

Protiv Rajčevca je podignuta optužnica u kojoj ga pet osoba tereti za seksualno zlostavljanje, ali, kako to već biva u Hrvatskoj, umro je ne dočekavši suđenje.

U govoru na njegovu ukopu se, između ostalih, čula i ova rečenica:

Bio je čovjek pun empatije, veoma osjećajan, koji je volio svoje župljane…“

Pogodite tko je držao govor?

 

Raj(čevac) i pakao

Eto, nečastivog Zlatka je promašila spora ruka pravde i tu se više ništa ne može učiniti.

A tebi, Hraniću, želim iznimno kratak ovozemaljski život, ali vječan život na onom svijetu jer kad dođeš svom Gazdi na ispovijed, morat ćeš mnoge stvari objasniti.

Ali, ne nadaj se, ne ideš ti u Raj, nego par katova niže, kod Rogonje koji će, vjerujem, naći prigodne zanimacije za tebe i Zlatka Rajčevca, Dragu Ljubičića, Nedeljka Ivanova, Ivana Čučeka, Antu Madunića, Gracijana Gašperova, Mladena Kožinu i još mnoge neotkrivene manijake iz crkvenih redova.

Ja vam osobno želim, citirajući Marcellusa Wallacea iz Paklenog šunda, „par crnaca narkomana s kombinirkama i let lampom“ koji će vam svakodnevno priređivati najmaštovitije vidove torture.

I tako iznova svaki Božji, ustvari svaki Vražji, dan…

– Kakav si ti Hrvat katolik kad govoriš sa toliko mržnje i drugima želiš takvo zlo, Katolička crkva nas ne uči tako? Ljudski je griješiti i opraštati – kazat će poneki od vas.

Pa ako je ljudski i kršćanski oprostiti pedofilu, onda potpisujem da nisam ni dobar čovjek niti pravi kršćanin.

A ako je „presvijetli“, „uzoriti“ i „uzvišeni“ nadbiskup Hranić i dalje moralna vertikala koja će nam sa oltara govoriti što je dobro, a što nije, takve Crkve ne želim biti dio!

Amen.

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.