Pojačan policijski nadzor prometa na cestama tijekom vikenda

U proteklih tjedan dana na hrvatskim prometnicama dogodile su se četiri prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima su poginula dva vozača motocikla, jedan vozač osobnog automobila te jedan biciklist.

Crna statistika otkriva kako je u prva četiri mjeseca 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 68 osoba, što je 1 osoba ili 1,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (69 poginulih osoba).

Prevladavajući razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama je upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Za naglasiti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U prva četiri mjeseca 2021. godine, od 31 osobe koje su poginule u osobnim automobilima, njih 19 ili 61,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel valja uputiti i roditeljima, odnosno upozoriti ih da ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Zaključno, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti te najavljuju da će policija i ovog vikenda nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu.