Poker potpredsjednika ŽO HDZ-a VSŽ o gospodarstvu, koroni, sukobu Milanović-Banožić i uhićenju Gabrijele Žalac

Ivan Bosančić, Damir Dekanić, Josip Šarić i Franjo Orešković

Poker potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a VSŽ – Damir Dekanić, Josip Šarić, Franjo Orešković i Ivan Bosančić – izišao je pred novinarski ešalon. Svaki od njih u eter je plasirao stranačke stavove o jednoj od aktualnih tema koje su prošloga tjedna dominirale javnim prostorom. Ovako je to išlo…

Damir Dekanić o aktualnom gospodarskom trenutku u RH:

– Ispod radara je prošla informacija da je kreditni rejting Hrvatske porastao s BBB- na BBB. Sjetimo se da je prije nekoliko godina, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, označen kao „smeće”. Dakle, nije postojao. A on je bitan zbog dolaska investitora i investicijske sigurnosti. Nadalje, procjena rasta BDP-a je porasla s 5,4 na 8,1 posto. To govori o tome da smo u stabilnom gospodarskom sustavu, imali smo odličnu turističku sezonu, industrijska sezona je porasla, izvoz je porastao. Imamo stabilno gospodarstvo, iz nekoliko razloga. Jedan je i odlična reakcija Vlade RH na događanja vezana uz COVID krizu. U hrvatsko gospodarstvo je ušlo, a vezano za smanjivanje posljedica COVID krize, oko 40 milijardi kuna. To je ogromna cifra. Kroz određeno vrijeme očekujemo ulazak u euro zonu i Schengen, sve će to donijeti ogromnu stabilnost Hrvatskoj. Važno je spomenuti i to da smo u 2021. treće najbrže rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji te kako je javni dug pao s 87 na 76 posto.

Franjo Orešković o COVID krizi:

– Na početku COVID krize hrvatska Vlada je u najvećoj mogućoj mjeri nastojala zaštititi kako zdravlje svojih građana, tako i zaštititi gospodarstvo. Uloženo je, ponovimo, 40 milijardi kuna i sačuvano 700.000 radnih mjesta u privatnom sektoru, potpomognuto je 120.000 poduzeća, isplaćeno oko 12,4 milijardi kuna poslodavcima za plaće radnika. Zaista je napravljeno jako puno. Iskoristio bih također ovu prigodu i pozvao građane na cijepljenje.

Josip Šarić o sukobima na relaciji Milanović-Banožić:

– Prvo, dajemo punu i bezrezervnu podršku ministru obrane Banožiću (inače, predsjedniku ŽO HDZ-a VSŽ, op. a.) u njegovu radu. Znamo ga jako dobro, uvjereni smo da radi u skladu sa zakonom i da svojim radom doprinosi radu Ministarstva obrane upravo onako kako treba. Evo, nabavka aviona realizirana je u njegovu mandatu što potvrđuje da radi kvalitetno. Glede predsjednika Milanovića mogu reći kako u 30 godina hrvatske države nismo imali priliku čuti i vidjeti da netko u javnom prostoru na ovaj način komentira događaje vrijeđajući, omalovažavajući, ponižavajući institucije i dužnosnike. Dakle, ovo što je Zoran Milanović uveo jest pokušaj da kao uvjereni ljevičar dobije povjerenje desnice, pogotovo u dijelu braniteljskih udruga. Za podsjetiti je svakako njegovo premijersko djelovanje tijekom kojega je Hrvatsku dijelio na „mi” i „oni”, slao specijalnu policiju na naše umirovljene hrvatske branitelje koji su bili zatočeni u crkvi svetoga Marka, spomenut ću i to da je u svom mandatu podijelio vukovarsku Kolonu sjećanja na dvije, dok je Hrvatsku, za čiju je samostalnost poginulo 15 tisuća ljudi, nazvao slučajnom državom. Podsjećam i na Lex Perković, zakon koji je stupio na snagu nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU, a sve kako bi sačuvao Perkovića i Mustača, ubojice Stjepana Đurekovića. Dakle, od takve osobe u javnosti danas gledamo Milanovićevu transformaciju u jednog, pod navodnicima, „domoljuba-desničara”. A osobno, najviše osuđujemo način njegove komunikacije u javnom prostoru, a posebno prema ministru Banožiću kojemu dajemo punu potporu.

Ivan Bosančić o aferi Software i uhićenju Gabrijele Žalac:

– Naše pravosuđe radi neovisno i samostalno, ali isto tako vrijedi presumpcija nevinosti dokle god traju izvidi i dok se ne vidi rezultat istražnih radnji. Ovdje se možda izostavlja jedna činjenica, a to je da smo 2016. godine bili negdje na 9% realizacije ugovorenih europskih sredstava, danas smo na 120% u odnosu na 2016. godinu. Danas otprilike imamo 50 milijardi eura na raspolaganju, a tada nismo imali gotovo ništa. Dakle, napredak u ministarskoj eri Gabrijele Žalac je vidljiv i enorman. Malo bih još samo nadopunio potpredsjednika Šarića, jer ne mogu, kao gradonačelnik Vinkovaca, ne iskomentirati situaciju vezanu uz Vinkovce koja me izuzetno uznemirila. Predsjednik Milanović Vinkovce naziva provincijom! Grad koji je dao Kozarce, Runjanina, Radauša, Relkovića, Dracha, Kopača…, ne može biti provincija. Grad koji je imao kazalište 1917. godine ili grad koji je imao drugu bolnicu u Hrvatskoj 1831. godine sigurno nije provincija. Ali, svakako moramo istaknuti da su Vinkovci u Domovinskom ratu bili vrata Hrvatske, a da su Vinkovčani bili prvi u obrani, stvarali Hrvatsku vojsku, stvarali domovinu i da tada nismo bili provincijalci. Vinkovci su ponosan grad koji ima bogatu povijest i ne volimo kada ga se na ovako ružan način karakterizira.