Županijski HDZ obezglavljen pola godine prije izbora! Tko će naslijediti Banožića?

Samo nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih i EU izbora, županijski HDZ je obezglavljen. Nakon što je smijenjen s funkcije ministra obrane zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtonosnim posljedicama, pitanje je dana kada će Mario Banožić odlukom Andreja Plenkovića biti smijenjen i s mjesta čelnog čovjeka vukovarsko-srijemskog HDZ-a. U nekim idealnim vremenima, ovu dužnost preuzeo bi aktualni župan, no prije osam mjeseci potpredsjednik županijskog HDZ-a Damir Dekanić svoj stranački status stavio je u mirovanje zbog prošlogodišnje prometne nesreće, a zbog koje je prije manje od mjesec dana i podignuta optužnica.

Premalo je vremena ostalo da bi se organizirali unutarstranački izbori te će vrh stranke morati posegnuti za privremenim rješenjem koji bi morao, ne samo ublažiti nastalu političku štetu zbog prometnih nesreća, nego i ostvariti rezultat s prošlih parlamentarnih izbora!

Ovo je definitivno nezapamćen problem s kojim se vrh HDZ-a do sada nije susreo po pitanju stranačkog ustroja, a izbor čelnog čovjeka koji će stranku voditi do nadolazećih izbora svakako zadaje podosta glavobolja Andreju Plenkoviću. Naime, osim stranačkih veterana Mladena Karlića i Josipa Šarića, koji su trenutno i saborski zastupnici, jedino prepoznatljivo lice koje ima značajnu političku težinu na terenu, ali i u vrhu stranke, je predsjednik vinkovačkog HDZ-a i ujedno gradonačelnik Ivan Bosančić.

Unatoč svim navodnim aferama za koje ga proziva oporba na sjednicama Gradskog vijeća, Bosančić je svoj rejting u vrhu stranke potvrdio uvjerljivom pobjedom na prošlim lokalnim izborima, a istu je dodatno potvrdio i na (nebitnim) izborima za Vijeća mjesnih odbora. Vinkovci su jedini grad veći od 30 tisuća stanovnika u V. izbornoj jedinici gdje HDZ suvereno pobjeđuje i to je sigurno jedna od stavki koja ide Bosančiću u prilog. Nije tajna kako mu je izrazito naklonjen i potpredsjednik HDZ-a Tomo Medved, a šuška se kako ima i velike pobornike među ostalim utjecajnim HDZ-ovcima u Zagrebu. Ostaje pitanje koliko je Bosančiću ova funkcija potreba s obzirom na to da u Županijskom odboru HDZ-a veliku ulogu igraju i načelnici općina koji su već desetljećima uvijek priklonjeni županu, ma tko on bio. Tako da će se tu dosta pitati i Dekanića, koji, bez obzira što u HDZ-u formalno nije ništa, na terenu ipak još o puno stvari (su)odlučuje.

Ne bez šansi je i već spomenuti Josip Šarić, izuzetno ambiciozni HDZ-ovac lojalan vladajućim stranačkim strukturama, koji itekako dobro zna plivati u ovakvim situacijama. Dugogodišnje pozicioniranje oko „vatre u Zagrebu” sigurno mu je stvorilo mrežu utjecaja putem koje može lobirati za ostvarenje funkcije koja mu je izmakla 2016. kada ga je na izborima za predsjednika županijskog odbora pobijedio Dražen Milinković. Prepreka njegovim ambicijama, možda nije nitko iz HDZ-a, već iz – DP-a!

Naime, izborom Ivana Anušića za potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, zamjenik predsjednika HDZ-a dobio je „pečat” najjačeg slavonskog HDZ-ovca koji sigurno neće sjediti na kauču i grickajući kokice spokojno gledati što mu se događa u dvorištu. Neupitna je činjenica kako je Anušić bio, jest, i ostao sklon DP-ovcu Josipu Dabri koji, pak, ima tešku „povijest bolesti” sa Šarićem. Dabrino šaputanje Anušiću, kao i prijašnje Anušićeve spoznaje o Šariću, sigurno neće ići u prilog gradonačelniku Otoka. Ovakve stvari županijski HDZ može tisuću puta demantirati, ali u naravi je – tako!

Uz prethodno spomenutog Bosančića, izabrani potpredsjednik županijskog HDZ-a je i Vukovarac, zamjenik župana Franjo Orešković. Uz njega kao bitne političke figure, vukovarski HDZ trenutno ima i dvoje saborskih zastupnika u Marijani Balić te Nikoli Mažaru koji je i predsjednik gradskog HDZ-a. Međutim, utjecaj spomenutog terceta u stranačkim tijelima, pogotovo na županijskoj razini, budimo realni, manji je od utjecaja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u Saudijskoj Arabiji.

Od stranačkih veterana koji bi se mogli kako-tako nositi s ovom (privremenom) funkcijom svakako su Mladen Karlić i Dražen Milinković. Kao veterani HDZ-a i „ljudi za sva vremena” obojica bi se itekako znali nositi sa „statusom quo”, a kojem često oportunistički priskače i veliki im vođa Andrej.

Isto tako, u nekakvim analizama možda ne bi bilo mudro odbaciti i opciju da funkciju v. d. predsjednika županijskog HDZ-a preuzme i nekakav povjerenik koji nije s područja naše županije, kao što je primjerice, svojedobno Plenković imenovao Marija Kapulicu za područje Ličko-senjske županije.

U svakom slučaju, odgovor na ovo pitanje koje najviše muči one iz drugog i trećeg HDZ-ovog ešalona iz zavjetrine koji žele sačuvati i/ili graditi karijeru na tuđim leđima, doći će vrlo skoro. Možda već sutra kad HDZ uobičajeno održava stranačko Predsjedništvo.

Kako god bilo, onaj tko bude izabran, neka tijekom mandata deponira svoju vozačku na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Zbog svog i našeg dobra!