Polaznici 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ kod Dekanića

U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2023./2024. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ polaznici 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ od 2. do 5. listopada 2023. godine borave u istočnoj Slavoniji u okviru studijskog putovanja. Danas su posjetili i zgradu Županije u kojoj ih je ugostio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Bila je to prigoda za razgovor o ključnim pitanjima koji se tiču najistočnije hrvatske županije, ali i za predstavljanje stajališta i vizije za budućnost Vukovarsko-srijemske županije, posebno s osvrtom na obrambena pitanja.

– Od 13 polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ danas nas je posjetilo njih deset, kako pripadnika Hrvatske vojske, tako i onih prijateljskih zemalja s kojima surađujemo. Razgovarali smo o životu na našem području, ponašanju u situacijama ugroza te sigurnosnim mjerama, ali su nas oni isto tako izvijestili o svemu što prolaze kroz obuku i program u trajanju od oko deset mjeseci koje prolaze na području naše države i susjednih zemalja – naglasio je Dekanić dodavši kako su ovih nekoliko dana rezervirali za obilazak naše županije, odnosno svih važnih mjesta vezanih uz Domovinski rat.

Već su posjetili tvornicu „Đuro Đaković“ u susjednoj županiji te GOMBR-u u Vinkovcima, a danas na rasporedu imaju obilazak Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata te Vukovarski vodotoranj.

Inače, Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ ustrojena prije 25 godina kao najviša vojna škola u kojoj se školuju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.