POLJOPRIVREDA Jeste li prošli obveznu izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima?

Ilustracija/PEXELS

Na temelju Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN br. 46/2022.), svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati zadovoljavajuće znanje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida iz područja izobrazbe .

Sve osobe koje koriste profesionalna sredstva za zaštitu bilja u poljoprivredi, pri održavanju zelenila na javnim i privatnim površinama te one koji proizvode, skladište i prodaju sredstva za zaštitu bilja, obvezne su pohađati izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima.

Osposobljavanje se odnosi na sve osobe koje na bilo koji način koriste navedena sredstva tj. pesticide, za privatne potrebe ili profesionalno (OPG-i, ratarstvo, voćarstvo, tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, fizičke i pravne osobe koje održavaju javne površine, osobe koje proizvode ili skladište navedene tvari…).

Izobrazba se provodi za modul za profesionalne korisnike (osnovni i dopunski).

  1. OSNOVNI TEČAJ
    Osposobljavanje se organizira u trajanju od 15 školskih sati. Nakon završetka tečaja polaznici pristupaju pismenoj provjeri znanja. Po završetku se izdaje potvrda nadležnog Ministarstva o završenoj izobrazbi na razdoblje od 5 godina.
  2. DOPUNSKI TEČAJ (po isteku 5 godina od položenog osnovnog tečaja)
    Osposobljavanje se organizira u trajanju od 5 školskih sati. Nakon završetka tečaja polaznici pristupaju pismenoj provjeri znanja. Po završetku se izdaje potvrda nadležnog Ministarstva o završenoj izobrazbi na razdoblje od 5 godina.

 

Početak izobrazbe u Učilištu Modus:

Osnovna izobrazba: 07.03.2024.

Dopunska izobrazba: 01.03.2024.

Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno prijavu izvršiti na vrijeme!