POREZNA REFORMA Bosančić i Šarić poslali snažnu poruku potpore Plenkoviću!

Ivan Bosančić i Josip Šarić

Uz izraženu snažnu potporu premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske po pitanju porezne reforme, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić poručili su danas sa zajedničke medijske konferencije kako unatoč ukidanju prireza neće podizati stopu poreza na dohodak u svojim gradovima.

To znači kako će građanima rasti plaće; konkretno, oni s nižim primanjima mogu očekivati veći rast, a oni s višim primanjima nešto manji. Bosančić je uvodno naglasio da je u ovom trenutku porezna reforma itekako dobrodošla kako bi se rasteretili građani te da je siguran kako će se ona u budućnosti i dodatno razvijati.

– Ovo je prvi put da će sami gradovi imati autonomiju u odlučivanju odnosno sami ćemo donositi odluke o tome kako biti pristupačniji investitorima, jeftiniji na tržištu rada i kako općenito učiniti svoj prostor boljim u odnosu na neki drugi. Upravo su Otok i Vinkovci dio istog prostora gospodarski, društveno i kulturno gledajući, stoga smo zajednički odlučili podržati poreznu reformu te od 1. siječnja 2024. godine ukinuti prirez i ostati na dosadašnjoj stopi poreza na dohodak. To konkretno znači kako će vinkovački gradski proračun biti uskraćen za otprilike dva milijuna eura prihoda, ali i da će ta sredstva ostati našim sugrađanima kojima će rasti plaće – objasnio je Bosančić.

S druge strane, dodao je, to ne znači kako će rasti cijene komunalnih usluga ili da će itko od gradskih udruga, društava i ustanova biti za išta uskraćen.

– Naše gospodarstvo rekordno je raslo, pred nam je razdoblje provedbe brojnih europskih projekata i programa, na raspolaganju nam je ITU mehanizam i sigurno je kako jednakim intenzitetom i ustrajnošću nastavljamo raditi na rastu i razvoju našega grada – poručio je Bosančić.

Potvrdivši ukidanje prireza i ne dizanje stope poreza na dohodak te otklonivši sve sumnje na poskupljenje komunalnih usluga u svom gradu, otočki gradonačelnik Šarić danas je i pozvao sve hrvatske gradove i općine da u ovom vremenu pokažu neophodno zajedništvo, sinergiju i solidarnost prema svojim građanima te da bez obzira na gubitke u proračunu podrže vladinu reformu.

– Svjedoci smo u posljednje vrijeme negativnih poruka i signala, pogotovo iz većih gradova, kada je u pitanju ukidanje prireza. Moram im danas poručiti kako uvijek u proračunima ima prostora za uštede na nekim drugim stavkama te da nam građani i rast njihovih primanja moraju biti prioriteti. Neka nam ulaganje u jačanje gospodarstva i potpore našim poduzetnicima budu smjernice kako se razvijati i napredovati, a građane rasteretimo koliko god je to moguće – podvukao je Šarić.

Inače, vladin porezni paket čiji je cilj povećanje plaća, u okviru kojeg će biti izmijenjeno devet zakona, osim ukidanja prireza odnosi se i na druge izmjene poreznih propisa pa se tako, recimo, podiže iznos osobnog odbitka s 530,90 na 560 eura te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje za prvi stup do najviše 300 eura.