Porezne izmjene od Nove godine: Već iduća plaća mnogima bi trebala biti veća od one za studeni

S prvim danom 2021. godine stupaju na snagu brojni zakoni koji su usvojeni od Sabora RH, a potom i implementirani kroz ostale podzakonske propise u okviru pojedinih ministarstava. Ono što nas sve, kao građane i uplatitelje u državni proračun zanima, jest koliko će te promjene imati pozitivnih utjecaja na naše živote u financijskom smislu. Pa stoga, osvrnimo se na one najvažnije.

Porez na dohodak

Porezna stopa poreza na dohodak smanjena s dosadašnjih 24% na 20%, kao i ona viša s 36% na 30%. Za tih 4, odnosno 6 postotnih poena trebalo bi se smanjiti porezno opterećenje, što znači kako bi svi trebali imati i veću plaću. No je li to uistinu tako?

Radnicima koji imaju plaće koje su veće od prosječnih i koji nemaju osobni odbitak i za druge članove obitelji, imat će određena povećanja u neto iznosu plaće. Međutim, veliki broj radnika koji su i do sada imali male plaće ili su na poreznoj kartici imali druge članove obitelji pa temeljem toga nisu ni do sada plaćali porez na dohodak – neće uopće osjetiti ovo porezno rasterećenje.

Minimalna plaća

Od istog dana stupa na snagu i vladina Uredba o visini minimalne plaće kojom ona više neće biti 4.062,51 kunu, već 4.250,00 kuna u bruto iznosu. Prema izračunima Vlade RH, riječ je o neto povećanju od 150 kuna te će ista u neto iznosu biti najmanje 3.400,00 kuna umjesto dosadašnjih 3.250,00 kuna. Kako u Vladi tumače, to je od početka mandata Andreja Plenkovića od 2016. godine povećanje od ukupno 904 kuna u neto iznosu.

Uz stupanje ovih Zakonskih izmjena, s Novom godinom na snagu stupa i Odluka vinkovačkog Gradskog vijeća o smanjenju prireza s 13 na 10%. Dakle, svi oni koji su i do sada plaćali porez na dohodak te prirez u Vinkovcima, u buduće će moći očekivati manje prirezne odbitke iz svojih ukupnih neto iznosa.

„Porez“ na najam i Porez na dohodak od kapitala

Među ove izmjene svakako treba dodati i koristi koje će ostvariti oni imućniji među nama, koje Vlada RH također nije zaboravila. Naime, od 01. siječnja smanjuju se i porezne stope na konačni dohodak na najam te ona na dohodak od kapitala. Porezne stope oba poreza do sada su bile 12%, a od prekosutra one će se obračunavati po stopi od 10%.

Dakle, vlasnici stanova koji su do sada legalno iznajmljivali svoje objekte u kojima ne žive, ubuduće će plaćati manje Poreznoj upravi. Tu bi, ako se nađe sluha između stanodavaca i stanoprimaca mogli profitirati ovi potonji ako im gazde za taj mizerni iznos umanje mjesečnu najamninu. Izmjene tih ugovora moraju ići preko javnih bilježnika koji će ih automatski slati Poreznoj upravi na obračun.

Što se tiče Poreza na dohodak od kapitala koji se uglavnom plaća pri isplati dobiti i on se smanjuje za dva postotna poena. To znači kako će vlasnici tvrtki (j.d.o.o. i d.o.o.) imati više prostora za isplatu dobiti, dok će vlasnici dionica u dioničkim društvima imati veći konačni priljev sredstava na svoj račun za iznos navedene razlike.

Photo by Artsy Crafty from StockSnap