Posavčić: Vladajući su prvo popljuvali ideju o smanjenju prireza, a sada ju svojataju

Nezavisni vijećnik Tihomir Posavčić (desno) u društvu Josipa Krpana (Domovinski pokret) FOTO: db

Grad Vinkovci od 1. siječnja 2024. ukida prirez od 10 posto! Odluka je to koju je iznjedrila današnja sjednica Gradskoga vijeća, o čemu smo već izvijestili. Uz apsolutnu i bezuvjetnu podršku svih nazočnih vijećnika, njih 16-ero. Uključujući i Josipa Krpana (Domovinski pokret) koji je s govornice poručio:

– Sve OK, ali treba naglasiti kako je ideja o smanjenju prireza još prošle godine stigla iz oporbenih redova, konkretno od kolegice Mirte Arlović.

Arlović (Hrvatski suverenisti) nije nazočila današnjoj sjednici, no nije ju zaboravio spomenuti ni nezavisni vijećnik Tihomir Posavčić:

– Naravno da ću prihvatiti ovakvu odluku koja je na korist naših sugrađana, ali ne mogu zaboraviti i ne spomenuti kako su vladajući popljuvali inicijativu za referendumom na ovu temu nazivajući ju populizmom. A danas taj potez hvale na sva usta i prisvajaju ideju sebi, odnosno premijeru Plenkoviću – rekao je Posavčić. 

Mirta Arlović i Tihomir Posavčić FOTO: db

Gradonačelnik Ivan Bosančić replicirao je oporbenjacima:

– Moram biti realan i priznati da je kolegica Arlović doista pokušala inicirati referendum i u tome nije uspjela, no i od vas očekujem da budete realni i kažete kako smo i mi bili za smanjenje prireza, ali kada se za to stvoren uvjeti. Koji su sada stvoreni. Od vas također očekujem da primijetite i kažete kako nam gospodarstvo raste, kako nikada nismo povlačili više sredstava iz EU fondova, kako ćemo raditi tri škole i tri vrtića, kako je gradska uprava uložila golem napor i angažman da bi proračun izgledao ovako kako izgleda i da smo u konačnici mi stvorili uvjete za smanjenje prireza. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske. Danas imamo 27% prihoda više u odnosu na doba kada je kolegica Arlović predlagala ovo što smo danas izglasali. Javnost mora znati kakva je situacija danas, a kakva je bila tada.

Posavčić je na sve navedeno zaključno dodao i sljedeće:

– Proračun Grada Vinkovaca uglavnom se puni sredstvima Europske unije. Zapravo ni ne znamo koliki je naš realni proračun, a još manje znamo kako ćemo ga puniti kad jednoga dana prestane pristizati novac iz Bruxellesa.