Post festum (In memoriam Pero Kvrgić)

PIŠE: Matej Delaš

Tek sam s dvadeset i kusur godina prvi puta gledao uživo Peru Kvrgića. Bilo je to u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku i, priznajem, nisam znao da ću prepoznati glas iz serije „Ne daj se, Floki“ niti kako točno taj glumac izgleda. Baš poput većine Hrvata koji sve o svakomu znaju, a nikoga zapravo ne poznaju i niti jedan trud ni patnju ne priznaju većim od svojih, otišao sam te (mislim) srijede pogledati „Stilske vježbe“, navodno natjeran od profesora kojeg neću imenovati, Gorana Rema, kao još (ako se dobro sjećam) dvoje studenata.

Ne treba (nadam se) podsjećati poštovanoga Čitatelja i poštovanu Čitateljicu da je predstava „Stilske vježbe“ s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Da, i to se u našoj kulturi može. Prvi je put izvedena 1968. godine, a od 1970. nakon dvije godine glume Mije Oremović, Lela Margitić preuzela je žensku ulogu te punih pedeset godina to dvoje starih prijatelja izvodilo je predstavu koju je režirao Tomislav Radić prema književnome djelu Raymonda Queneaua.

Lako je napisati status, lako je sjetiti se, lako je „šejrati“ vijesti i stvarati virtualne spomenike – ali nije razgovijetno. Pamtim to dvoje ljudi na daskama, onaj prijateljski smijeh i zagrljaj koji su mi nakon svakoga gledanja uživo govorili da tu priliku gledati takve rekorde više vjerojatno neću imati.

Tek s devedeset i kusur godina, nakon bezbroj nagrada, među kojima je i nagrada na Festivalu glumca u Vinkovcima 1999. godine za najbolju monodramu, taj je div hrvatskoga glumišta napustio „slavlje života“ i prijestolje kazališnih dasaka. To je pobjeda života – na daskama stajati uz pljesak publike veći dio predstave prije spuštanja zastora.

Otišao je jedne (siguran sam) srijede, nakon „Stilskih vježbi“, ispraćen u nekoliko desetaka svojih različitih stilova iz dupkom pune „jedanaestice“, baš onako kako nestaju veliki likovi svjetske pozornice.

In memoriam

Pero Kvrgić, 4.III.1927.-23.XII.2020.

Pero Kvrgić, isječak iz “Stilske vježbe”, IZVOR: YouTube