POTEZ ZA NOTES Gradski vijećnik Kajkić sugrađanima na tržnici podijelio 150 svežnjeva šparoga

Vinkovački gradski vijećnik Goran Kajkić danas je na gradskoj tržnici darivao građane svježim šparogama od domaćeg lokalnog proizvođača. Ovim činom, kaže, želio je emitirati poruku o tome koliko je bitno usmjeravati našu poljoprivrednu politiku u samodostatnost te se okrenuti prema razvijanju OPG-ova i malih proizvođača.

– Zašto baš šparoga? Zato jer je sada njezino vrijeme, a budući da je malo prisutna na slavonskim stolovima putem ovakvih i sličnih akcija valja promovirati ovo povrće i upoznati građane o tome da je šparoga prisutna u ovdašnjoj proizvodnji. K tome i bogata nutritivnim vrijednostima, a napose ukusna za konzumacijukaže Kajkić koji je ove subote sugrađanima podijelio 150 svežnjeva ove povrtne namirnice zdrave za jetru, bubrege i pluća te idealne za reguliranje tjelesne težine s obzirom na to da sadrži svega 40-ak kalorija na 100 grama.

Na našoj slavonskoj plodnoj zemlji šparoga izuzetno kvalitetno uspijeva i treba poduzeti sve kako bismo njezinu proizvodnju podignuli na višu razinu. Prethodno moramo povećati potražnju, a posljedično tome i proizvodnju – dodaje Kajkić koji u zaključku otkriva zašto se šparoga još naziva „carskim povrćem”…

– Carevi su je obožavali konzumirati, a kako znamo da su jedina dva rimska cara na području današnje Hrvatske rođena upravo na prostoru današnjih Vinkovaca, tako imamo i poveznicu za neku buduću turističku priču i ponudu.