Potpisan ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s područja VSŽ

Vukovarsko-srijemska županija u svom je proračunu osigurala 190.000 kuna za sufinanciranje troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije. Tim povodom župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ-Putnički prijevoz d.o.o. Željko Ukić potpisali su Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije. Sufinanciranje troškova prijevoza odnosi se na razdoblje od 01. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška novčanih sredstava.

– U ovoj smo godini u rebalansu koji slijedi rezervirali još jedan dio sredstava, a godina će završiti s 940.000 kuna za sufinanciranje javnog prijevoza vlakoma za sve naše studente. Smatram da je to velika pomoć. Pogotovo u situaciji kada je sve teže školovati svoju djecu izvan mjesta stanovanja i izvan županije. Nastojimo omogućiti i pomoći roditeljima u što većoj mjeri dati našim mladima da se obrazuju za ono što žele, ali i da nam se vrate u našu županiju. Po tom pitanju smo učinili mnogo. Velika pohvala mjerama Vlade RH za besplatno putovanje svih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u neograničenoj količini. Tu u obzir dolaze i grupna putovanja i mislim da je to vrlo pohvalna mjera. Imamo nekoliko malih problema s onim relacijama gdje nemamo izravne linije, ali i taj dio ćemo riješiti, tako da nijedan naš mladi student ne bude zakinut. U svim mjerama koje donosimo, nastojimo maksimalno izaći u susret roditeljima i pomoći im u školovanju vlastite djece – rekao je župan Dekanić.

Današnji potpis ugovora o sufinanciranju besplatnog prijevoza studenata s područja naše županije, naglašeno je ovom prigodom, zapravo predstavlja samo nastavak uspješne suradnje VSŽ i HŽ Putničkog prijevoza.

– Važno je naglasiti kako je ova mjera polučila značajne rezultate te se broj studenata koji koriste ovu mjeru povećao na gotovo 2.000, što nam u HŽ Putničkom prijevozu pričinjava izuzetno zadovoljstvo. Primjećujemo, kada krenu ovakve mjere, kako se one koriste i doprinose svrsi s kojom su i pokrenute. Inače, ovo je zajednički projekt HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije kroz koji svatko od nas s 50% iznosa sufinancira troškove prijevoza. Što se tiče ovoga ugovora, njime je omogućeno da, prema bližim centrima kao što su Slavonski Brod i Osijek, Vukovarsko-srijemska županija osigurava četiri jednosmjerna putovanja mjesečno, dok su prema udaljenijim destinacijama osigurana dva jednosmjerna putovanja mjesečno. Studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije mogu se za svakodnevna putovanja neograničeno koristiti mjesečnim kartama – naglasio je Ukić. uz napomenu da je ovo nastavak mjere koju je prošli tjedan donijela Vlada RH, sukladno kojoj će se tijekom listopada omogućiti svoj predškolskoj djeci, svim učenicima osnovnih i srednjih škola, besplatno putovanje Hrvatskim željeznicama odnosno HŽ Putničkim prijevozom, za ona svakodnevna putovanja kada je riječ o putovanju u školu, ali i za sva druga povremena putovanja za koja će biti iskazana potreba.