Potpisan Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za novu kotlovnicu u neboderu

FOTO: db

Vinkovci su od današnjega dana za korak bliže izgradnji i opremanju novih kotlovnica i toplovoda u gradu. Naime, danas je u Maloj vijećnici Grada Vinkovaca potpisan Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u Gradu Vinkovcima. Prevedeno, potpisan je ugovor o projektiranju nove umjesto postojeće kotlovnice u Starčevićevoj ulici u Vinkovcima (u neboderu!) koja se sada zamjenjuje u toplinsku podstanicu, dok se u postojećim toplinskim podstanicama vrši zamjena opreme.

U sljedeća tri mjeseca bit će izrađena i dokumentacija za izgradnju novog toplovoda kao i za opremu na preostalih pet postojećih plinskih kotlovnica te zamjenu opreme na pripadajućim toplinskim podstanicama i toplovodima.

Zahvaljujem svim građanima na razumijevanju i suradnji u participativnom sudjelovanju u lokalnoj vlasti koja je rezultirala i ovim projektom koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života članova 1.700 kućanstava koji koriste sustav toplinskog grijanja – rekao je po potpisivanju 423.750,00 kuna vrijednog ugovora vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ugovor o usluzi izrade projektno tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u gradu Vinkovcima potpisan je s riječkom tvrtkom Eko plus inžinjering d.o.o. koja je dobila ovaj posao na natječaju javne nabave.

Naša tvrtka ima 13 godina iskustva na poslovima energetike, procesne industrije, uštede energije, obnovljivim izvorima energije, postrojenjima za biomasu, geotermalne energije, plinske instalacije, plinskih kotlovnica, itd. Ovo nije naš prvi posao u Slavoniji, projektirali smo energane na biomasu u Babinoj Gredi i Županji – otkrio je vlasnik tvrtke  Eko plus inžinjering d.o.o. Slaven Pavlović.

Glavni cilj ovoga projekta – koji je dio proširenog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem i u cijelosti je financiran sredstvima EU – jest izrada projektno-tehničke dokumentacija u svrhu smanjenja potrošnje energije kao i smanjenja emisije CO2.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije preduvjet je za dobivanje EU sredstava za izgradnju kotlovnica, podstanica i toplovoda čija se vrijednost procjenjuje na više od 36 milijuna kuna. Cjelokupna investicija trebala bi biti okončana do 2023. godine u kojoj se napokon mogu očekivati manji računi za grijanje, pogotovo u dijelu grada koji toplinu dobiva iz postojeće kotlovnice na mazut u neboderu.

Izgradnjom ovog sustava, građani će napokon početi dobivati niže račune za grijanje, dok će istodobno GTG, koji upravlja tim sustavom, moći puno stabilnije poslovati, jer će nabavljati energente po povoljnijim cijenama u odnosu na postojeće uz istodobnu isporuku jednake količine toplinske energije. Uz to, napokon će smisla dobiti i energetska učinkovitost koju su proveli stanari značajnog broja zgrada kroz obnovu fasada, jer za sada oni na žalost i dalje dobivaju gotovo jednake račune kao i prije same energetske obnove, što nakon realizacije ovog projekta definitivno više neće biti slučaj. Naime uštede će se ostvarivati kako kroz eliminaciju gubitaka isporučene energije iz kotlovnica putem novih toplovoda, tako i kroz eliminaciju gubitaka zaprimljene topline u stanovima kao pozitivnog efekta energetske obnove, zaključio je pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče.