Potpisani ugovori za navodnjavanje Lipovac i Ervenica ukupne vrijednosti 124,2 milijuna kuna

U Vinkovcima je održano svečano potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac i Ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Ervenica. Potpisali su ih župan Božo Galić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te izvođači radova: AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda Vinkovci d.d., Izgradnja – VVK d.o.o. Vinkovci te Sokol d.o.o. Vinkovci. Sve to u nazočnosti ministra obrane Marija Banožića.

Vrijednost ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac je 66,8 milijuna kuna, a Ervenica je 57,4 milijuna kuna.

Želimo naš poljoprivredni potencijal iskoristiti na način da kvalitetno i dostatno proizvodimo. Jedan kamen u slaganju tog mozaika je svakako navodnjavanje. Mi smo naše projekte pripremili na vrijeme i naš Plan navodnjavanja uklopili u Nacionalni plan navodnjavanja. Završeni su sustavi navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot Vinkovci. Važno je istaknuti Melioracijski kanal Biđ-Bosut koji je spojen s rijekom Savom. Zahvaljujući investiciji vrijednoj 493 milijuna kuna, poljoprivrednici imaju mogućnosti navodnjavati poljoprivredne površine. Zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji Vlade RH, ministarstva i Hrvatskih voda. Očekujem i realizaciju projekta višenamjenskog Kanal Dunav Sava. Mi kao Županija želimo postati neovisni o hrani, ali i energetski neovisni. Nastavit ćemo raditi na tome – naglasio je župan Galić.

Ministar Banožić se nadovezao:

Drago mi je što sam danas ovdje na svečanom potpisivanju vrijednih ugovora o navodnjavanju. Ukupna vrijednost tih ugovora je oko 125 milijuna kuna, pa možemo zaključiti kako je to samo jedan u nizu najvrijednijih projekata koje u ovom trenutku ima Vukovarsko-srijemska županija, a koji su financirani iz različitih mjera sredstava EU. Građevinski sektor, koji je danas potpisao ugovore o financiranju, osim što će pokrenuti građevinsku operativu, potječe s područja Vukovarsko-srijemske županije. To je jedan veliki značaj za nas i zbog toga mi je izuzetno drago. Ulazimo u jedno novo programsko razdoblje gdje očekujemo kako će se svaki projekt koji se odnosi na navodnjavanje, imati utjecaj i na poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju, na povećanje drvne mase u šumarstvu i na razvoj drvne industrije. Siguran sam kako će sada doći do izražaja sve ono što su župan Galić, zajedno sa svojim suradnicima i djelatnicima Razvojne agencije VSŽ, do sada radili na edukaciji i pripremi projekata, kao i pripremi poljoprivredno prehrambenih proizvođača, okrupnjavanja te njihovog zajedničkog nastupa na tržištu. Imamo prirodne potencijale i možemo ih staviti u funkciju razvoja gospodarstva, a u svim projektima zajednički sudjeluju i struka i znanje koje dolazi od naših fakulteta ili institucija a uz potporu Vlade RH.

I Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, naglasio je važnost potpisanog ugovora za izgradnju sustava Ervenica i Lipovac.

– Ono što je najvažnije, sredstva su osigurana iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Ukupno je za taj ugovor osigurano 135 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, a preostalih 15 posto Vlade Republike Hrvatske. Vlasnik će biti Vukovarsko-srijemska županija koja zapravo neće imati potrebu za ulaganjem, ali će i dalje brinuti o razvoju i održavanju sustava na dobrobit naših poljoprivrednika. Treba isto tako reći kako smo nedavno izgradili Sopot i Blato-Cerna dva sustava vrijedna 60 milijuna kuna, 1.200 hektara, evo znači s ovih 1.500 novih hektara približavamo se površini od 3.000 hektara. Posebno treba naglasiti kako je Vukovarsko-srijemska županija iznimno uspješna s obzirom na to da od ukupnog razdjela na području Republike Hrvatske od 666 milijuna kuna osobnih sredstava, 200 milijuna kuna gradi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Riječ je dobio i voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić:

– Hrvatske vode i Hrvatske šume uvijek su bile upućene jedne na druge. Kao predstavnik Hrvatskih šuma te kao načelnik Općine Andrijaševci, na čijem području je izgrađen sustav „Sopot”, očekujem u skorom vremenu maksimalno iskorištenje kapaciteta sustava navodnjavanja na ovom području. Po pitanju Hrvatskih šuma želim najaviti kako su Hrvatske šume podružnica Vinkovci izradile projekt „Regulacija vodenih tokova Spačvanskog bazena“ i uspjeli ga uključiti u Nacionalnu strategiju. Svi ovi sustavi navodnjavanja kao i melioracijski dio projekta Višenamjenskog kanala Dunav-Sava umnogome će povećati i vrijednost zemljišta te prilike i mogućnost za sve one koji se bave poljoprivredom na ovom području, da svoju proizvodnju prilagode nekim dohodovnijim aktivnostima u povrtlarstvu, voćarstvu i slično. Tu će Županija uvijek biti uz nas kao servis u edukacijskom dijelu ili, primjerice, pri plasmanu robe. Mislim da prehrambena i drvna industrija u svakom slučaju trebaju biti motor zamašnjak razvoja naše županije.