„Potraga za božićnim blagom”; poderane gaće, rakijica, kuhano vino, zagonetke o Vinkovcima…

Proglašenje najboljih s prošlogodišnje “Potrage za božićnim blagom”

Reakcije nakon prošlogodišnje premijerne „Potrage za božićnim blagom”, adventske utrke koju su organizirali Udruga FCT i Turistička zajednica grada Vinkovaca, bile su briljantne, što je organizatore motiviralo na novi izazov. I ove godine svjedočit ćemo unikatnoj utrci vinkovačkim ulicama koja će biti održana u petak, 16. prosinca,  s početkom u 18 sati. O svemu više Hrvoje Klarić, predsjednik Udruge FCT:

– Za one manje upućene, riječ je zapravo o zabavnom događaju u kojem sudjeluju ekipe sastavljene od tri člana koje se natječu u jelu, piću, ali i poznavanju Vinkovaca iskazujući ga odgovorima na zanimljiva pitanja ili zagonetke.

Utrka započinje na Trgu dr. Franje Tuđmana, a natjecatelji prije popisa zadataka moraju ispuniti elementarni preduvjet:

– Moraju pojesti poderane gaće i popiti šest rakijica po timu.

Nakon što zgotove uvodna dva degustacijska izazova, sudionici kreću na put tijekom kojeg moraju prikupljati informacije kako bi mogli točno odgovoriti na pitanja.

– Ruta? Dugom ulicom do samostana svetog Antuna Padovanskog kod kojeg ih čeka i treći degustacijski izazov na kojem moraju dokazati svoju spremnost i pojesti šest čvarkuša po timu. Nakon toga prolaze pokraj crkve sv. Ilije na Meraji i ulaze u Gundulićevu ulicu kojom ih trasa vodi do Caffe bara Charlie gdje ih čeka četvrti degustacijski izazov koji podrazumijeva tri kuhana vina po ekipi. Potom nastavljaju dalje preko trga Cibalae u Reljkovićevu kojom idu do pješačke zone, ondje ih očekuje izazov broj 5; moraju popiti šest medovina i zatim nastavljaju rješavati zadatke sve do kraja parka gdje ih čeka šesti degustacijski izazov, tri kobasice po timu.

Uh…

– I tu nije kraj, stubama kod hotela Slavonija spuštaju se prema klizalištu gdje ih čeka sudac kojemu predaju rezultate zadataka. Nakon predanih rješenja zadataka sudac ih upućuje prema štandu sa zagonetkama na kojem dobiju zagonetku na koju moraju točno odgovoriti. Imaju jedan pokušaj pogađanja, a za svaki sljedeći svaki član ekipe treba popiti po rakijicu.

I za kraj…

– Nakon uspješno završene zagonetke upućuju se prema cilju u kojem ih čeka alkotestiranje koje će provoditi službenici Postaje prometne policije Vinkovci, a kojemu je cilj pokazati sudionicima kako i male količine alkohola dovode do povećanja alkohola u krvi i ugrožavanja sigurnosti u prometu.

Nakon proglašenja pobjednika, navodi dalje Klarić, uslijedit će zabavni program u kojem na scenu stupa grupa Meritas. Inače, ovogodišnja „Potraga za božićnim blagom” imat će humanitarni karakter jer se kotizacije za sudjelovanje na utrci uplaćuju direktno na račun Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji „TRN“ kako bi se prikupila potrebna novčana sredstva za kupovinu softverskog paketa za potpomognutu komunikaciju koji tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor koji će pomoći osobama s različitim motoričkim i kognitivnim teškoćama u njihovoj komunikaciji. Kotizacija, odnosno donacija, iznosi najmanje 100 kuna po ekipi.

Uzgred, prijave za utrku moguće su putem portala stoperica.hr, uz napomenu da ekipu prijavljuje kapetan koji će naknadno prijaviti preostala dva člana.

Prošlogodišnji pobjednici – ekipa HPD Cibalia

Link za prijavu: https://www.stoperica.hr/natjecanje/potraga-za-bozicnim-blagom-2022/121.

Tek kao podsjetnik, prošle godine u „Potrazi za božićnim blagom” sudjelovalo je 35 tročlanih ekipa, a najbrže je jeo, pio i najbolje znanje o Vinkovcima imao sastav Hrvatskog planinarskog društva Cibalia, a sačinjavali su ga Igor Nađ, Željko Benčević i Mladen Maroslavac.