Potrošnja u RH na godišnjoj razini pala već osmi mjesec zaredom!

Državni zavod za statistiku (DSZ) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo koji otkriva kako je, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja u listopadu porasla za 5,4% u odnosu na prethodni mjesec. No, u odnosu na listopad prošle godine pala je za 2,5% i to je već osmi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini!

U prvih deset mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je u listopadu nastavljen pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, što je posljedica slabosti osobne potrošnje u ovo doba koronakrize.

Pad potrošnje jedan je od glavnih uzroka recesije, s obzirom na to da je osobna potrošnja najveća komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP). DZS je krajem prošloga tjedna objavio da je u trećem tromjesečju BDP pao za 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon što je u prethodnom kvartalu potonuo rekordnih 15,4% što upućuje na zaključak da je gospodarstvo uronilo u recesiju koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

Očekuje se da će najnovije restriktivne mjere, uvedene protekloga vikenda s ciljem suzbijanja drugog vala koronavirusa, negativno utjecati na gospodarstvo i u četvrtom tromjesečju ove godine.