Povećana posudba knjiga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

PIŠE: Matej Delaš

Zabrane kretanja, ostanak kod kuće, ograničenja u svakodnevnome funkcioniranju, saznajemo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, ne sprječavaju putovanja ljudskom maštom, onom čitalačkom ili spisateljskom. Gradska knjižnica bilježi veliku posjećenost u ova (za mnoge) nepovoljna vremena, saznajemo iz razgovora s ravnateljicom Vedranom Lugić i djelatnicama Knjižnice.

Čitanje djeluje terapeutski, smiruje nas, ublažava stres, smanjuje napetost, pruža nam priliku putovanja na mjesta do kojih u stvarnom svijetu ne možemo doći. Uranjamo u svijet likova, suosjećamo s njima, poistovjećujemo se. Čitanje je najbolja vježba za mozak jer ga održava mladim, obogaćuje za nova saznanja te odvodi misli gdje nema stvarnih negativnih vijesti, stanja u kojem se osoba nalazi zbog trenutne nepovoljne situacije. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci svjedoči upravo toj uvijek pozitivnoj strani čitanja. Iznimno smo sretni i ponosni na porast broja članova Knjižnice i porast broja pročitanih knjiga te se nadamo kako će ova dobra navika živjeti i dalje a prije svega pomoći svima u svladavanju trenutne situacije. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci trenutačno broji preko 7.000 članova kojima je na raspolaganju 150.000 jedinica knjižnične građe. Radujemo se stalnim susretima s našim članovima i nadamo se novim licima koja će svakako obogatiti sebe, a tako druge – naglašava ravnateljica Gradske knjižnice Vedrana Lugić.

Voditeljica posudbenoga odjela Željka Đeke izvjestila je o tome kako su posjećenost i posudba knjiga povećane ove godine, što nam kazuje da mnogi stanovnici Vinkovaca i okolnih mjesta u doba karantene, suzdržavanja od druženja i provođenja vremena u „novim“ uvjetima pomoć traže upravo u njihovoj zgradi. Zanimalo nas je posuđuje li se self-help literatura više nego inače?

Uglavnom, više se svega posuđuje i čita. Literatura i beletristika za samopomoć posuđuju se kao i inače te nisam primijetila da se sada čitaju više. Posuđuju se romani, publicistika, literatura za studente… Nadam se da će tako i ostati. Zaključujem jedino to da se čita više nego prije, no nikakve određene knjige nisu dobile na značaju – kaže voditeljica posudbenoga odjela Željka Đeke.

Podsjećamo, čitateljski klub Book Zone nije prestao sa svojim radom te će u siječnju desetak članova u skladu s epidemiološkim mjerama obilježiti osmu godinu svoga djelovanja. Osim toga, svaki radni dan od 13 do 14 sati vrši se dezinfekcija prostora, u tom razdoblju nije moguće posuđivati knjige. Dok naša knjižnica bilježi veću posjećenost, saznajemo i da sve više roditelja dolazi s djecom posuđivati slikovnice, što posebno raduje djelatnike na dječjem odjelu jer je čitanje važno od najranije dobi.