Povijesna katolička sveta misa u Srijemskim Lazama održana u svlačionici nogometnog kluba!?

Četvrta nedjelja došašća godine Gospodnje 2020. povijesna je za malu katoličku vjersku zajednicu u Srijemskim Lazama, mjestu nastanjenom pretežno srpskim stanovništvom pravoslavne vjeroispovijesti. Ove nedjelje, naime, u Srijemskim Lazama služena je sveta misa, predvodio ju je vlč. Mirko Mrnarević, župnik Župe sv. Ane u susjednim Slakovcima.

Ovo je doslovno povijesni trenutak, jer prvi put nakon mnogo vremena u ovom mjestu služi se sveta misa. Dao sam si truda i prekopao dostupnu arhivsku građu iz čega sam došao do vrlo pouzdane spoznaje o tome da su prošle stotine i stotine godina otkako je ovdje posljednji put služena sveta misa. Prije više stoljeća na ovom prostoru postojao je samostan redovnika koji su se nastanili u mjestu zvanom Laz i koji su pastoralno djelovali na ovom području. Samostan je napušten, crkva srušena i do danas se ovdje nisu održavale pastoralne aktivnosti – kaže vlč. Mrnarević.

U Srijemskim Lazama prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine živi 530 žitelja, no u međuvremenu se broj stanovnika spustio na, procjenjuje se, njih 400-injak. Među njima je i 40-ak Hrvata, a jedan od njih je i Mato Amić koji je sa sestrom Anom pohodio povijesnu svetu misu u svome mjestu.

Ovo je jako važan trenutak za našu zajednicu. Jako sam sretan što sam prisustvovao ovom za mene velikom događaju, mnogo mi znači, stvarno. Pogotovo zato što ulazimo u tjedan pred Božić. Nadam se da neće na ovome stati, da ćemo i ubuduće imati prigodu pohoditi svetu misu u našem mjestu, dosad sam morao ići u Slakovce, ponekad biciklom, a ponekad i pješice – rekao je Mato.

Mato i Ana Amić prvi su put u životu u svom selu mogli pohoditi na svetu misu, FOTO: db

Zanimljiva priča dobila je još zanimljiviju notu ako se zna da je sveta misa služena u svlačionici ovdašnjeg NK Vidor-Matijević!? Ne postoji li u Srijemskim Lazama primjerenije mjesto?

Vjerojatno postoji, ali to sada nije važno i nije tema. Ono što svakako želim jest uputiti iskrenu zahvalu iz dubine srca ovdašnjem nogometnom klubu i njegovu čelništvu predvođenom Miroslavom Novakovićem kod kojega smo naišli na iskrenu dobrodošlicu. Otvorena su nam vrata njihova kluba, ali što je još važnije vrata njihovih srca i duša. Učinili su sve da se ovdje ugodno osjećamo – naglašava vlč. Mrnarević koji otkriva još jedan zanimljiv detalj ove neobične priče:

Upitan sam od naših domaćina želim li da skinu srpsku zastavu koja je, uz hrvatsku, istaknuta na objektu nogometnog kluba. Odgovorio sam: ”Nije potrebno, jer poštujemo vas i vaše, kao što poštujemo vlastito”. Po Hrvatskoj se može naići na mnoga mjesta, nazvat ću ih administrativne jedinice, u kojima nacionalne manjine čine većinsko stanovništvo. I u kojima su uz državnu zastavu Republike Hrvatske istaknute i zastave manjina koje ondje žive, bilo da je riječ o Talijanima, Mađarima, Slovacima ili u ovom slučaju Srbima koji su godinama nastanjeni u Srijemskim Lazama. I s kojima se uklapamo u zajednički život. To tako i treba biti – dodaje vlč. Mrnarević.

Domaćini su se čak ponudili skinuti zastavu nacionalne manjine kojoj pripadaju, no vlč. Mirko Mrnarević je to odbio, vlč. Mirko Mrnarević, FOTO: db

Srijemske Laze, inače, nalaze se u sastavu Općine Stari Jankovci. Općinski načelnik Dragan Sudarević (HDZ) ovako komentira činjenicu da je sveta misa služena u svlačionici kluba, a ne u nekoj od mjesnih društvenih prostorija:

Čisti nesporazum. Razgovarao sam s vlč. Mrnarevićem, kojeg iznimno cijenim i poštujem, i doista sam mu rekao da su sve društvene prostorije zauzete, misleći da mu trebaju kao neko trajnije rješenje, kao mjesto u kojem će pod ključem držati svoje stvari. Naravno da ćemo riješiti ovaj nesporazum u dogledno i to vrlo skoro vrijeme. Postoji prostorija Mjesnog odbora, Vijeća srpske manjine, Udruge žena… Ma, uglavnom, riješit ćemo – poručuje općinski načelnik Sudarević. 

Za vlč. Mrnarevića jedino je važno da je sveta misa u Srijemskim Lazama danas služena…

Imao sam silnu želju da vjernici osjete ono nešto, povezujuće,  božansko što se među nama ljudima dogodi kada smo zajedno. To zajedništvo počinje kod Boga, izlijeva se u ljudska srca i onda ljudi odjednom osjete kako je to lijepo kad smo zajedno. To je i moja poruka. I s tim mislima želim da uđemo o ovaj tjedan pred Božić. Sretan sam što sam je uspio uputiti i vjernicima u Srijemskim Lazama – zaključuje vlč. Mrnarević koji će novu misu u Srijemskim Lazama služiti na božićno jutro u 8 sati.

Ponovno u prostorijama NK Vidor-Matijević. I tako sve dok se ne iznađe prikladnije  mjesto na kojem će vlč. Mrnarević moći obavljati svoje pastoralne obveze. Do tada, tu je Miroslav Novaković, poznat i kao Krta. Srbin, pravoslavac. Čovjek.