„Pozdrav, je li ovo i dalje dostupno?”

Jučer, 19. lipnja, Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimila je (još jednu) prijavu o prijevari. Naime, 38-godišnjakinja je preko poruka internetskog oglasnika dogovorila prodaju odjevnog predmeta sa  „zainteresiranim kupcem“ koji joj je poslao poveznicu za slanje paketa preko kurirske službe u koju je unijela podatke o svojoj bankovnoj kartici, nakon čega joj je s računa isplaćen iznos od nekoliko desetaka eura. Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu.

Ako prodajte nešto putem Internet oglasnika, lako i brzo možete umjesto zarade ostati bez sredstava sa svoga bankovnog računa. Prevaranti na internetu smisli su novi način kako da se okoriste; naime, javljaju se na oglase kao „kupci“ i to najčešće porukom: „Pozdrav, je li ovo i dalje dostupno?“. Nakon toga slijedi poruka: „Želim kupiti, živim u gradu Pula (ili neki drugi grad, npr. Gospić). Platit ću kurirsku službu“, prvo ćete dobiti novac, a onda će kurir doći k vama“.

Idući korak je njihovo objašnjenje kako funkcionira kurirska služba, i to slijedećom porukom: „Jednostavno je i brzo, naručujem kurirom, plaćam 100 % paušalni iznos + troškove dostave i šaljem vam obrazac za potvrdu. Moći ćete kontaktirati zaposlenika na mreži i potvrditi transakciju. Napišite svoj grad i adresu e-pošte, ja ću sve organizirati.“. Nakon te poruke prevarant šalje poveznicu u koju je potrebno unijeti podatke bankovne kartice…

Apeliramo na građane da pogotovo kao prodavači ne daju svoje bankovne podatke (CVV broj, broj kartice i datum isteka kartice) jer je kupcu za transakciju potreban samo vaš IBAN.