„(P)OZDRAVI ŽIVOT Dr. Mario Begović: Samopregled je prva crta obrane od raka dojke!

Grad Vukovar i Udruga Liga protiv raka Vukovar partneri su u projektu „(P)ozdravi život“ u okviru kojega će u subotu, 29. listopada, u Gradskom muzeju Vukovar biti održana radionica Samopregled dojke.

– Karcinom dojke najučestaliji je karcinom kod žena, od njega obolijeva svaka deveta žena u Hrvatskoj. Ozbiljan je to problem koji iziskuje i ozbiljan pristup – poručuje dr. Mario Begović, uži specijalist kirurške onkologije iz NMB Vukovar i predsjednik Lige protiv raka Vukovar, koji upućuje i na sljedeće:

– Pojavnost raka dojke ne možemo prevenirati. Dakle, ne možemo spriječiti njegov nastanak. Ali, možemo mnogo učiniti kako bismo ga otkrili na vrijeme. A ako u tome uspijemo, šanse za izlječenje su ogromne, gotovo 95-postotne!

U toj borbi, napominje naš sugovornik, krucijalna je uloga svake žene. Dr. Begović dodaje:

– Početak borbe protiv raka dojke započinje samopregledom. Dakle, to je prva crta obrane od raka dojke. Država je svoju ulogu odigrala time što je kreirala nacionalni program raka protiv dojke. Tek nakon toga govorimo o dostupnosti primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene skrbi, odnosno o liječenju.

Sugovornik o subotnjoj radionici:

– Koristima prigodu uputiti poziv svim zdravim ženama, ali i preporuku da odvoje malo svoga vremena i odazovu se ovoj radionici na kojoj će ih kolegice Katarina Barić i Karolina Omašić uputiti u sve aspekte samopregleda dojke. Napominjem, ovo je radionica namijenjena svim zdravim ženama, bez obzira na dob. Tijekom studenog bit će upriličena i radionica za oboljele žene na kojoj ćemo govoriti o rehabilitaciji operiranih žena, također u okviru projekta „(P)ozdravi život“ – zaključuje dr. Begović.

Izuzetno svrsishodna subotnja radionica Samopregled dojke počinje u 9 sati. Inače, projekt „(P)ozdravi život“ traje godinu dana, vrijedan je 348.966,38 kuna, a u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna RH (15%).