Poziv Vukovarcima za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, a autoprijevoznicima za prijevoz

FOTO: Grad Vukovar

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava danas je održao sastanak s predstavnicom ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Tetyanom Kochnyevom na kojemu se detaljno razgovaralo o pripremama za zbrinjavanje ratnih izbjeglica iz Ukrajine na području Vukovara.

Podsjetimo kako je Grad Vukovar u ponedjeljak Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine uputio dopis s prijedlogom da se za smještaj izbjeglica iz Ukrajine na raspolaganje stavi tzv. Samački hotel u Borovu naselju koji je u vlasništvu Republike Hrvatske, no Grad Vukovar još nije zaprimio odgovor.

– Današnji sastanak s predstavnicom ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije nadovezuje se na našu inicijativu upućenu Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ali i sastancima koje sam ovaj tjedan održao s predstavnicima hitnih službi – Službom civilne zaštite Vukovar, Javnom vatrogasnom postrojbom Vukovar, Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar te policijom, a s ciljem zajedničke koordinacije i pravovremenog pružanja potrebne pomoći stanovništvu Ukrajine koji dođu u Vukovar – rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

– Jako smo zahvalni Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi koji pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine uvijek pruža potrebnu pomoć, a tako je i sada u ovoj situaciji. Izbjeglice koje su do sada došle u Slavoniju nalaze se uglavnom u Osijeku. No, dosta ih želi doći u Vukovar te smo upravo zato pomoć zatražili od gradonačelnika Penave. Situacija se mijenja iz sata uz sat, a zajedno s Gradom Vukovarom radimo na osiguravanju smještaja izbjeglica iz Ukrajine – naglasila je predstavnica ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Tetyana Kochnyeva.

S obzirom na to da se očekuje veći priljev izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, Grad Vukovar ovim putem poziva javnost i građane Vukovara koji mogu pružiti smještaj, kao i autoprijevoznike koji mogu ponuditi prijevoz od granice Ukrajine i okolnih zemalja do Hrvatske, da se jave Stožeru civilne zaštite Grada Vukovara na e-mail adresu czvukovar@vukovar.hr ili na broj 099/529-50-40.

Grad Vukovar u ovom trenutku poduzima sve što je u njegovoj moći kako bi u što većoj mjeri pomogao ugroženom narodu Ukrajine koji u ovim trenucima spašava svoje živote od ratne ugroze.