Preddiplomski stručni studij računarstva od sljedeće jeseni u Vinkovcima!

Dopusnica Ministarstva znanosti stigla je prošle srijede, a ovoga petka potpisani su ugovori temeljem kojih će od sljedeće akademske godine u Vinkovcima zaživjeti dislocirani preddiplomski redoviti stručni studij računarstva! Pod uvjetom da u rujanskom upisnom roku za ovaj studij zanimanje iskaže minimalno 25 polaznika.

Ovaj projekt od izuzetne važnosti za Vinkovce pokrenut je u suradnji Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, uz logističku potporu županijske tvrtke Centar kompetencija.

– Danas smo potpisali ugovor za prvu generaciju studenata, a za dalje ćemo vidjeti. Vjerujem kako će interes biti značajan, a maksimalan broj polaznika je 40 – rekao je Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Interes ne bi trebao biti upitan imajući u vidu potrebe tržišta rada. Neke tvrtke s područja VSŽ (Multinorm, Nexus, Spačva, Bjelin, Informatika Fortuno…) izrazile su potrebu za profilom upravo ovakvog, nasušno potrebnog stručnog kadra. Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika:

– Ovo je veliki dan za Vinkovce. Nakon smjera Drvne tehnologije pokrenutog prošle godine FERIT-ov preddiplomski redoviti stručni studij računarstva drugi je dislocirani stručni studij koji je zaživio u Vinkovcima. Na taj način omogućili smo našim učenicima da visoko obrazovanje steknu u našem gradu uz znatno niže troškove studiranja. Važno je naglasiti kako je riječ o vrlo deficitarnim zanimanjima, potražnja za uposlenicima je velika.

A – nimalo nevažno podvući je i to – nisu male ni plaće.

– Prije svega, ideja i projekt zaživjeli su za vrijeme mog prethodnika Bože Galića. Ja sam samo pokupio vrhnje, ali netko mora i to – rekao je dobro raspoloženi župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, pa u ozbiljnijem tonu nastavio:

– Ne možemo materijalnom vrijednošću mjeriti ovo što dobivamo ovim studijem. Svima je jasno što u ovom vremenu znači IT sektor, najbrže rastući sektor s odličnim plaćama, lako je pronaći posao. Sada imamo prigodu pružiti našoj mladeži prigodu obrazovanja u rodnom gradu.

Preddiplomski redoviti stručni studij računarstva u Vinkovcima trajat će šest semestara, a po njegovu završetku stečeno znanje studenata bit će stručni/a prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka računarstva. Predviđeno je da će se nastavni program novoosnovanog studija računarstva u Vinkovcima održavati u prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića koja ima potrebnu infrastrukturu.