Predsjednik Milanović odlikovao Policijsku postaju Vukovar Redom kneza Domagoja s ogrlicom

U okviru obilježavanja Dana policije u Uredu predsjednika Republike Hrvatske upriličen je tradicionalni prijam povodom dodjele odlikovanja i uručenja priznanja aktivnim i umirovljenim djelatnicama i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

Za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovao je Marka Lukića, prvog zapovjednika ATJ Lučko i Policijsku postaju Vukovar, u čije ime je odlikovanje preuzeo načelnik postaje Vlado Božić, a ratnu zastavu nosio je Josip Grčanac, ratni pomoćnik načelnika tadašnje Policijske uprave Vukovar.

Ove godine 136 djelatnica i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova primila su od Predsjednika Republike Hrvatske Spomenicu domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, na čemu im je uvodno čestitao ministar Davor Božinović zahvalivši pritom Predsjedniku RH na, kako je rekao, pozivu svih ovih ljudi, a pogotovo onih koji su sudjelovali od prvog dana u obrani Hrvatske.

Obrativši se okupljenim djelatnicima MUP-a, čestitavši im blagdan svetog Mihovila, predsjednik Milanović usredotočio se na dvije stvari; ulogu hrvatskih redarstvenika pred 30 godina i zaštitu državne granice danas.

Vi ste bili među onim rijetkim ljudima koji su bili na zapovjednom mostu, koji su bili blizu kormila od domovine. Bez obzira što možda niste bili izravni zapovjednici, ali naprosto taj zapovjedni most nije imao tko popuniti. To je bilo prepušteno onim rijetkim, onim najboljima, onom malom broju pravih ljudi koji u svakoj krizi čine razliku. Hvala. To se ne zaboravlja – naglasio je predsjednik Milanović ulogu redarstva u počecima rata i uputio poziv pripadnicima hrvatske policije da nastave čuvati državnu granicu, pritom pomagati potrebitima, razotkrivati manipulatore i onemogućavati onima koji krše zakon da to i dalje rade.

Načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić, u ime nagrađenih, izjavio je:

– Časno i uzorno služenje domovini Hrvatskoj bio je osobni izbor svih hrvatskih redarstvenika u ratu, a tako je i danas, izbor svih policijskih službenika, u miru. Primajući ovo odličje, znamo da smo uz čast preuzeli i obvezu da nastavimo biti čvrst jamac sigurnosti naših građana i slobode naše domovine te biti primjer za sve one koji svoju budućnost vide u redovima policije i Ministarstvu unutarnjih poslova.