Predsjednik RH Zoran Milanović na 30. obljetnici osnutka 3. gardijske brigade Kune

Svetom misom u Crkvi sv. Euzebija i Poliona, letačkim programom akrobatske grupe „Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, polaganjem vijenaca kod križa na vinkovačkom Gradskom groblju te Svečanom akademijom održanom u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” obilježena je danas 30. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune.

Svečanosti su, između ostalih, nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, kao izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Kroz 3. gardijsku brigadu prošlo je oko 10.000 pripadnika, 391 je poginuo, 1.088 je ranjenih, a 16 ih se i dan danas nalazi u evidenciji nestalih. Riječ je o postrojbi koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske, na bojišnicama Slavonije, Batanje, Srijema, Posavine, ali i Dalmacije, kao i u u akcijama Bljesak i Oluja. Posrijedi je postrojba čiji će pobjednički ulazak u okupirane Okučane u akciji Bljesak ostati vječno upisan u povijest.