Predstava „Sretna ne bila” u prologu večeras u Vinkovcima otvorenog 29. Festivala glumca

U vinkovačkom kazalištu „Joza Ivakić” večeras je svečano otvoren 29. Festival glumca tijekom kojeg će, zahvaljujući organizatorima – Hrvatskom društvu dramskih umjetnika i Umjetničkoj organizaciji Asser Savus – u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije (Vinkovci, Vukovar, Županja, Ilok i Otok) ljubitelji kazališta moći uživati u vrhunskim ostvarenjima najboljih hrvatskih kazališnih glumaca.

U okviru svečanog otvaranja prikazana je predstava „Sretna ne bila” koju je izvelo splitsko kazalište „PlayDrama” u režiji Helene Petković. Festival traje do 21. svibnja i u tom razdoblju bit će izvedeno 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije koje je odabrao Davor Svedružić, izbornik 29. Festivala glumca.

Po svršetku festivala Ocjenjivački sud u sastavu Perica MartinovićAnita SchmidtVanja Ćirić proglasit će najboljeg glumca i glumicu kojima će biti dodijeljene nagrade „Fabijan Šovagović”, a predviđene su i nagrade „Ivo Fici” i „Nada Subotić” za najbolja glumačka ostvarenja glumaca do 28 godina starosti.

Nadalje, za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade bit će dodijeljena nagrada „Nevenka Filipović”, dočim će za najbolju predstavu u cjelini biti dodijeljena nagrada „Vanja Drach”.

Festivalsko vijeće, pak, dodijelit će nagradu „Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu, a nagradu „Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.