Predstave “Blatne duše” i “Otrov” dostupne online

PIŠE: Matej Delaš

Od Noći kazališta 21. studenog dostupne su za gledanje online dvije predstave Kazališta „Mika Živković“ Retkovci. Radi se o predstavama Blatne duše (temeljenoj na romanu Đuka Begović i pripovijetki Stara rana Ivana Kozarca) i Otrov (20-minutnoj drami temeljenoj na istoimenoj noveli Joze Ivakića).

Drama Blatne duše donijela je priznanja glumcima Zdravku Šinjoriju i Slavici Vargi 2018. godine kada su na 11. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskome Brodu proglašeni najboljim glumcima te na 11. Repassage festu u Ubu, u Srbiji, kada je Šinjori nagrađen za najbolju mušku ulogu, a Varga proglašena najuspješnijim ostvarenjem večeri. Redatelj je Marko Sabljaković u Slavonskome Brodu nominiran, a u Ubu je osvojio nagradu za najbolju režiju.

 

Predstava Blatne duše 45-minutna je drama koja u prvome dijelu donosi priče o Đuki Begoviću i krčmarici Julki, a u drugome dijalog Stipe Zvonareva iz pripovijesti Stara rana i žene mu Mare. Svi su likovi vrlo duboko psihološki obrađeni i prikazani te se ogoljuju od svojih zemaljskih truleži do, kako naslov sugerira, blatnih duša (koje možda i ne postoje u ljudi).

U predstavi Otrov glume Zdravko Šinjori i Maja Kostić, a tema je nezdrav bračni odnos Franje i Mande čiji je život otrovan onoga trenutka kada ju je zatekao u intimnome odnosu s jednim austrijskim vojnikom koji se nakratko našao u njihovu mjestu.

Dvije drame možete pogledati na stranicama Kazališta „Mika Živković“, a snimljene su kao jedna predstava 27. kolovoza 2020. u sklopu Retkovačke ambijentalne kazališne večeri u dvorištu Đurđevića kuće.