Predstavljen bogat program obilježavanja Dana Grada Vukovara

FOTO: Grad Vukovar

Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova (3. svibnja) – u protekle dvije godine skromnije obilježen zbog pandemije koronavirusa i specifične epidemiološke situacije – ove godine bit će obilježen mnogo sadržajnijim programom.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izvijestio je kako obilježavanje započinje već 27. travnja koncertom tamburaškog orkestra Golden Strings Orchestra, a nastavlja se 29. travnja velikim koncertom HKGD Dunav.

Treći svibnja, kako to već tradicija nalaže, započet će simbolično izvedbom Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koja će mobilnim razglasom u ranim jutarnjim satima proći ulicama Vukovara. Uslijedit će potom odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata svim hrvatskim braniteljima Vukovara te će potom biti služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova koju će predvoditi vlč. Zvonimir Martinović, župnik Župe BDM Kraljice Mučenika.

Ove godine pod nazivom „Mladost i radost Vukovara“ u naš grad se vraća Cvjetni korzo u kojemu će sudjelovati gotovo 600 djece vukovarskih vrtića, Mažoretkinje grada Vukovara te Gradski puhački orkestar Vukovar. Za najmlađe će cijeli dan biti na raspolaganju igraonica na otvorenom – Pagoland, ove godine na novoj lokaciji – uz parking hotela Dunav, a moći će uživati i u mađioničarskim trikovima.

Dan će biti priveden kraju s programom „Volim lokalno“ – glazbenim programom kulturno-umjetničkih društava Vukovara te koncertom TS Bećarski inat koji će započeti u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske.

 

Razdoblje od 3. do 5. svibnja obilježit će i sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića.

Nakon proslave Dana Grada Vukovara, od 6. do 8. svibnja u Vukovar stiže 4. po redu festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, koje će u 3 dana u naš grad donijeti pregršt sadržaja, a koji ove godine ima i međunarodni karakter jer mu je država partner Izrael.

U samom središtu grada biti će predstavljena tradicija i običaji iz cijele Lijepe naše te će biti održan koncert Klape Iskon u petak 6. svibnja i Opće opasnosti u subotu 7. svibnja.

Za naglasiti je kako će Grad Vukovar zajedno s Turističkom zajednicom grada Vukovara prigodno obilježiti i Međunarodni praznik rada Prvosvibanjskim izletom u Adici gdje će biti podijeljeno 1.500 porcija graha.

Naposljetku, za zaključiti je kako će sljedećih dana Vukovar biti središte brojnih događanja, susret kulture, tradicije i običaja iz cijele Hrvatske. Zapravo, Hrvatska u malom! Vjerujemo kako će građani i posjetitelji Vukovara uživati u svemu što je pripremljeno za obilježavanje Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika!