Predstavljen projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“

U Vinkovcima je danas široj javnosti predstavljen međunarodni projekt „HUMNap – onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, vrijedan 970.000 kuna, kojeg je nositelj Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, a u koji su se Vinkovci uključili još 2019. godine. Od hrvatskih gradova uz Vinkovce u projektu sudjeluju još Zagreb i Slavonski Brod, a međunarodni partneri su: Center for Primary Care and Public Health (Unisante), Lausanne, Switzerland i French research and Safety institute (INRS), Vandoeuvre les Nancy, France.

U Vinkovcima su u projekt uključeni Opća županijska bolnica Vinkovci, Hrvatska komora medicinskih sestara – podružnica Vukovarsko-srijemske županije te Centar Mala Terezija.

– Povod današnjeg sastanka je početak realizacije ovog međunarodnog projekta koji je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. Naime, u projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja – naglasio je ovom prigodom zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Voditelj projekta dr. Goran Gajski s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba napomenuo je kako projekt traje četiri godine, od 2021. do 2025. godine.

– U tom razdoblju želimo istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi, ovoga puta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Konkretnije, po završetku istraživanja imat ćemo jasniju sliku. Stručnjaci će na biološkim uzorcima moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i osjetilni stres kod ljudi – otkrio je dr. Gajski.

Zadatak vinkovačkog tima u realizaciji projekta pojasnio je ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci dr. Krunoslav Šporčić:

– Plan je uz pomoć patronažne službe „prikupiti“ 50-60 osoba uz informirani pristanak s područja mjesnih odbora Ban Jelačić i Mala Bosna, a koji žive u blizini Opće županijske bolnice Vinkovci i Centra Mala Terezija. Ispitanici trebaju dva puta na godinu dati na analizu krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Prikupljeni uzorci šalju se istoga dana u švicarski laboratorij na obradu, a dobiveni podaci usporedit će se s podacima prikupljenima iz mobilne mjerne postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koju besplatno dva puta godišnje osigurava Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb.

Provedba ovoga projekta za Vinkovce ima višestruku korist jer je isti kompatibilan s Programom zaštite zraka te Programom zaštite okoliša (koji je u završnoj fazi).