Predstavljeno „Rockanje u Vinkovcima”, prkosna i drska knjiga Ivice Aničića o VK rocku 80-ih…

Nakon više od tri godine predanog rada svjetlo dana ugledala je knjiga „Rockanje u Vinkovcima” autora Ivice Aničića. Među koricama ove knjige – čija je promocija večeras upriličena u prepunom vinkovačkom Rock baru Hendrix – nalazi se 231 stranica bogato ilustriranog pitkog i lako čitljivog štiva koje predstavlja, moglo se čuti na promociji, svojevrsni vremeplov vinkovačke glazbene scene 80-ih godina prošloga stoljeća.

Posrijedi je knjiga koja govori o jednom važnom dijelu glazbene povijesti ovoga grada, točnije onom dijelu te povijesti koja je tako bitno utjecala na ono što se tada zbivalo (ili će se tek dogoditi) na glazbenoj sceni cijele bivše velike države. Tih godina u Vinkovcima su se događale gotovo nevjerojatne stvari. Era je to u kojoj su Vinkovci bili „najveća garaža na svijetu”, razdoblje u kojem je Vinkulja preko The Užasa, Pogreba X, The Karambola, Špilšula, Majki, Satana Panonskog, Nepopravljivih, Kaotičnih duša, Pokvarene mašte…, bila jedna posve sebi svojstvena spona koja je svojom autentičnošću povezivala različite škole punka, rocka i new wavea, tada velikih centara Ljubljane, Rijeke, Zagreba i Beograda.

Vrijeme je to kada je iz Vinkovaca grmjelo – „Slikar”, „Maggie”, „Pobuna”, „Iza zida”, „Iz sve snage”, „Oči u magli”, „Hajde da se drogiramo”, „Odlazim u pakao”, „Stvoren za tebe”, „Uništi me”…, pa se javnost opravdano zapitkivala kako je moguće da sve to dolazi iz jednog malog grada, na prvu ni po čemu različitog od drugih takvih…

Taj odgovor, ali i još mnogo drugih, donosi „Rockanje u Vinkovcima” u kojem se isprepliću osobne priče protagonista, dok autor svojom impresijom vješto stvara vezivno tkivo između likova i poglavlja. Aničić to čini potpuno odmjereno i nenametljivo, iznoseći fakte, vrlo vješto posložene preko opisanih aktera, lokacija i događaja.

Knjigu je lektorirala i uredila Lilijana Radobuljac, (su)izdavači su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Croatia Records, naslovnicu je na samo sebi svojstven način ilustrirao Dubravko Mataković. Uz knjigu je ovom zgodom predstavljen i istoimeni dvostruki CD s puno buntovništva u tih žestokih dva i pol sata („…po Vinkulji se uvijek žestoko rokalo…”), odnosno 46 pjesama koliko je uvršteno u ovo seriozno izdanje koje urednički potpisuju Domagoj Bešlić i Goran Čelig.