Preko milijun kuna iz gradskog proračuna za 68 vinkovačkih udruga u kulturi i tehničkoj kulturi u 2022. godini!

Predstavnici vinkovačkih udruga u kulturi i tehničkoj kulturi, njih 68, potpisalo je danas s Gradom Vinkovcima ugovore o financiranju za 2022. godinu, za što je u proračunu osigurano preko milijun kuna.

Od ukupnog iznosa, 739 tisuća kuna namijenjeno je za programe iz područja kulture, a 332 tisuće za programe iz područja tehničke kulture, prijavljeno je ukupno 114 programa od čega ih je 106 ispunilo uvjete natječaja.

– Nastojimo u kontinuitetu, u skladu s mogućnostima, povećavati sredstva namijenjena udrugama pa je tako iznos za ovu godinu 30% veći u odnosu na prošlu. Zahvalni smo im na svemu što čine za ovaj grad, što kroz svoj rad na brojnim manifestacijama, priredbama i događanjima koje i sami organiziraju, potiču zajedništvo i obogaćuju društveni život Vinkovaca – poručio je ovom prigodom gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić dodala je kako je od ukupno 68 udruga koje su danas potpisale ugovore njih 45 iz područja kulture i 23 iz područja tehničke kulture te kako odnosu na prošlu godinu bilježe desetak udruga i 15 programa više.

Ugovor je ispred Art Cluba Vinkovci potpisao Šima Jovanovac, jedan od njegovih osnivača, koji je ovom prilikom naglasio koliko je važno što Grad Vinkovci brine o svojim udrugama.

– Vrlo sam zadovoljan zbog svih nas, ne samo zbog Art Cluba, jer gradske vlasti brinu o udrugama i čine sve što je u njihovoj moći, posebice u ovo vrijeme koje nije najbolje za naše aktivnosti. Ova pomoć mnogo nam vrijedi, ne samo financijski, nego i kao znak podrške, jer to na neki način znači da ono što radimo ipak ima neku vrijednost – naglasio je Jovanovac.

Ivan Tomić, tajnik novoosnovane Udruge Prima Valentiniana koja se bavi rekonstrukcijama povijesnih događaja odnosno uprizorenjem antičkog života, objasnio je kako sredstva planiraju utrošiti na razvoj članstva:

– Ono što radimo predstavit ćemo na manifestaciji Rimski dani kada ćemo pokazati način djelovanja jedne rimske postrojbe, a nakon toga ćemo Vinkovce predstavljati na Festivalu kasnoantičkih udruga u Austriji – najavio je Tomić.