Preminuo brigadir HV-a Ivan Kovačić, zamjenik Blage Zadre

Dragovoljac Domovinskog rata i sudionik obrane Vukovara brigadir Ivan Kovačić preminuo je danas u Vukovaru nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 12. srpnja 1946. u Čađavici, odakle je doselio u Vukovar, gdje je prije Domovinskog rata bio zaposlen u Policijskoj upravi kao kapetan unutarnje plovidbe, te živio sa suprugom i dvoje djece.

Tijekom Bitke za Vukovar bio je zamjenik zapovjednika obrane Borova Naselja generala Blage Zadre, a nakon njegove pogibije postaje zapovjednik 3. bojne 204. brigade. Prilikom okupacije Vukovara zarobljen je i odveden u srpske koncentracijske logore, gdje je u Stajićevu i Srijemskoj Mitrovici proveo devet mjeseci. Umirovljen je u činu pričuvnog brigadira HV-a, javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nakon Domovinskog rata bio je aktivan i angažiran u braniteljskim udrugama, dugogodišnji predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata “Vukovar ’91” i član je Predsjedništva ZU-a HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije, a kao aktivni sudionik obrane Vukovara i svjedok toga vremena, dao je svoj doprinos u promicanju istine i vrijednosti iz Domovinskog rata.

Sudjelovao je u pisanju i izdavanju knjige „Prva hrvatska ratna lađa PB 91“ i „Sisački mornari“, čiji je zapovjednik bio 1991. godine. Svoja svjedočanstva o herojskoj obrani Vukovara iznosio je i u drugoj literaturi s tematkom Domovinskog rata, kao i u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je održao predavanje učenicima osmih razreda.

Govoreći o nadljudskoj borbi vukovarskih branitelja protiv tada znatno nadmoćnijeg neprijatelja, velikorspskih agresora i tzv. JNA, Kovačić je zaključio: „Međutim, oni nisu imali ono što smo mi imali, mi smo imali srce, imali smo domoljublje. Borili smo se za svoj prag, borili smo se za svoju državu, za svoju obitelj.”

Kovačić je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara, jedan je od osnivača tradicionalnog Međunarodnog nogometnog turnira U-14 „Memorijal vukovarskih branitelja“ te dopredsjednik lovačkog društva Vukovar.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio ožalošćenoj obitelji izraze sućuti uime Ministarstva hrvatskih branitelja i svoje osobno.