Preminuo Ljubinko Skakić – Jole, legenda vinkovačkog stolnog tenisa, prvak omiljenosti, dobričina i poštenjačina

Otišao je Ljubinko Skakić – Jole, ugledni sportski djelatnik i gospodarstvenik, koji je rođen u Borovu, 17. rujna 1936. godine, a preminuo je ove srijede u Osijeku. U međuvremenu, u tom preletu između dviju tajni, veliki je i neizbrisiv pečat ostavio u vinkovačkom sportu, ponajprije u stolnom tenisu.

Posrijedi je čovjek kojega imamo po čemu pamtiti; godine 1964. zajedno s Hermanom Vukušićem utemeljio je STK Lokomotiva, ne smijemo pritom zaboraviti ni prof. Ivana Božičevića koji je spomenutom tandemu bio velika potpora. Samo osam godina kasnije Lokomotiva je postala prvoligaš bivše Jugoslavije! Sastav? Branko Božičević, Damir Jurčić, Ivan Knežević i Darko Grudić.

Jole je godinama u Lokomotivi bio Katica za sve, nikad predsjednik, ali uvijek onaj čija se pozorno slušala. Bio je i uspješni trener koji je odgojio mnoge vinkovačke stolnotenisač(ic)e; Branka Batinić pod njegovim je trenerskim nadzorom krenula prema svjetskoj eliti. Aktivno je sudjelovao i u razvoju čitave plejade stolnoteniskih asova s Bosuta: Damira Jurčića, Ivana Kneževića, Branka Božičevića, Davora Vejnovića, Žarka Zakića, Gorana Grizelja, Zlatka Jakšića, braće Vlade i Antuna Tonija Žagara…, a 80-ih godina prošloga stoljeća bio je i izbornik pionirske i juniorske reprezentacije Jugoslavije u kojoj su od njega učili Ilija Lupulescu i Zoran Primorac, kasniji osvajači olimpijskih odličja! Igrao je Jole i nogomet – centarhalfa, ali i centarfora! – u vinkovačkim klubovima Dinamu, Spačvi i Lokomotivi. Za nemjerljiv doprinos u razvoju vinkovačkog sporta 2011. godine na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vinkovaca uručeno mu je posve zasluženo Priznanje za životno djelo.

Uza sve to, bio je i vrstan gospodarstvenik, diplomirani ekonomist koji je dio radnoga vijeka proveo u vinkovačkoj Kožarskoj industriji Cibalia, Vintexu, ali i IPK-u Osijek, Ljubljanskoj banci Osijek, Osječkoj tiskari… Bio je izrazito stručan i karakteran, u sportskim i gospodarskim krugovima rado viđen, omiljen. Sportaš i čovjek kojeg ćemo pamtiti. Malo je takvih, gdjegod je radio i štogod je radio, ostavio je trag, svugdje i u svemu. Bio je ljudina kojemu su ljudske vrijednosti uvijek i bezuvjetno bile na prvom mjestu.

Zbog svega toga bio je prvak omiljenosti. Inteligentan do mjere koja i pokušaj ishitrena prijekora odmiče duhovitošću, bezazlenošću dobričine i ugledom poštenjačine. Joletovim odlaskom najviše gubi njegov damski ešalon; supruga Ljilja, kćeri Tamara i Tatjana. Ali i svi koji su ga poznavali, štovali, voljeli…

Mjesto i vrijeme posljednjega ispraćaja Ljubinka Skakića – Joleta još nisu poznati, bit će objavljeni naknadno.