PREVENCIJA NASILJA In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja

IZVOR: PU vukovarsko-srijemska

Jedne subote u studenom 2010. godine, jedan je mladić iz Županje izašao van s prijateljem u susjedno mjesto Gradište. Uobičajena stvar, rekli bi, no on se iz tog izlaska nikad nije vratio kući. Dvojica mladića su ga pretukli i ostavili na cesti gdje se njegov mladi život ugasio. Taj mladić bio je Miroslav Tunjić, nasmijani 17-godišnjak, učenik Obrtničko-industrijske škole u Županji i zaljubljenik u glazbu, roker koji je na tamburici, osim tradicionalnih folklornih pjesama znao odsvirati i pokoju „žešću stvar“, sanjar s velikim životnim planovima, koji su nasilnim činom prekinuti.

Kako se ova tragedija nikada ne bi zaboravila, ime Miroslava Tunjića ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi.

Jedan od tih programa je i edukativno-preventivni program „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“, koji je PU vukovarsko-srijemska jučer, 5. ožujka, 13. godinu zaredom, organizirala u Gradu Županja u spomen na Miru, kao i na sve druge žrtve vršnjačkog nasilja.

Uz podršku članova njegove obitelji, Vijeća za prevenciju Grada Županja i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije te Obrtničko-industrijske škole, Gimnazije i Tehničke škole Županja, program je organiziran u prostoru škole koju je Miro pohađao, a realizirali su ga „graffiti i street art“ umjetnik Krešimir Golubić i akademski umjetnik Mislav Lešić.

Okosnica ovog programa je stvaranje ozračja kojim se mladima poručuje kako nasilju ovdje nije mjesto, kako mladi zaslužuju, ali su i sami dužni doprinijeti životu bez nasilja. Cilj je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o problemu nasilja odnosno izgradnja kulture nenasilja i tolerancije.

Tako se jučer oko 150 učenika srednje Obrtničko-industrijske škole, Tehničke škole i Gimnazije u Županji, u dobi od 14 do 16 godina, imalo priliku okušali u novom načinu izražavanja svoje kreativnosti i osobno se angažirati u promicanju kulture nenasilja.

U okviru programa, Krešimir Golubić je proveo dvije radionice kojima je upoznao učenike s grafiti kulturom, odnosno njenim nastankom, razvojem, specifičnostima i pravilima, s naglaskom na prevenciju oštećenja javnih površina. Nakon toga su učenici u dvorištu škole, kroz kreativno izražavanje bojama, oblicima i porukama, mogli istražiti svoju umjetničku stranu.

Pored toga, Mislav Lešić je u prostoru škole izradio mural posvećen Miroslavu Tunjiću.

Kroz radionice i rad na muralu mlade smo potaknuli na međusobno druženje, učenje novih vještina, poticanje kreativnog izražavanja i usmjerili ih da grafite percipiraju kao oblik umjetnosti, a ne vandalizma. Ujedno je oplemenjen prostor škole u kojem borave i stvorena trajna uspomenu na Miroslava Tunjića, da se nikada ne zaboravi!