Preventivno-edukativnom akcijom protiv ovisnosti mladih

Prevencija sredstava ovisnosti s kojima se suočavaju mladi u njihovoj svakodnevnici“ naziv je preventivno-edukativna akcija provedene danas u Vinkovcima s ciljem suzbijanja ovisnosti s kojima se mladi suočavaju. Partnerski odnos u ovoj akciji ostvarili su PU vukovarsko-srijemska, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci (koje je danas obilježilo i Svjetski dan prve pomoći) i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Vukovarsko-srijemske županije.  

Predstavnici uključenih institucija zainteresirane građane informirali su o sveobuhvatnoj zaštiti djece i mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja. Građani su imali priliku doznati osnovne informacije o nadzoru nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, suzbijanju alkoholizma, droga, kocke i drugih sredstava ovisnosti kao i sprječavanju nasilja među mladima.

Rizična ponašanja u sebi nose opasnost da mladi postanu žrtve ali i počinitelji raznih prekršaja i kaznenih djela te također nose rizik od nastanka različitih ovisnosti (kocka, alkohol ili droga), a cilj ovih mjeri i radnji nije samo sankcionirati sve one koje čine protupravne radnje, nego i podignuti razinu svijesti svih sudionika društva, koji su od važnosti za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba. Na info pultovima, osim savjetovanja, zainteresiranim građanima policajci i drugi suradnici su dijelili različite brošure, letke i druge prigodne promotivne materijale.

Jedan od ciljeva akcije jest i usmjeravanje mladih prema pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima i vrijednostima. Njima i ovim putem upućujemo apel da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu te da poštuju zakone, budu u korak sa zdravljem i pridržavaju se propisanih normi društva jer to jamči svijetlu budućnost.