Prije 100 godina rođen je slikarski velikan Južne Amerike, Vinkovčanin Zdravko Dučmelić!

Zdravko Dučmelić IZVOR: Građansko društvo “Moji Vinkovci”

U Argentini je obilježena je stogodišnjica rođenja hrvatskoga velikana, argentinsko-hrvatskog slikara Zdravka Dučmelića, najslavnijeg slikara hrvatske emigracije u Južnoj AmericiDogađaj je održan u Mendozi, točnije u kazalištu Teatro Quintanilla, a organizaciju su potpisali Republika Argentina i Hrvatski dom Mendoza, pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini i Grada Mendoza.

Tko je bio Zdravko Dučmelić? Rođen je u Vinkovcima 1923. godine. U rodnom gradu završava srednju školu te na kraju rata 2. svjetskog rata emigrira u Italiju. U Rimu otkriva svoj slikarski i crtački talent.

Godine 1947. postaje stipendist OCAU u Madridu, u španjolskoj prijestolnici upisuje studij slikarstva (Kraljevska akademija San Fernando). Razvija se pod utjecajem velikih španjolskih slikara iz 19. i prve polovice 20. stoljeća, a 1949. godine seli u Argentinu, u Buenos Aires.

Zbog zdravstvenih razloga smješta se u Mendozu, gradu smještenom u podnožje Anda, gdje je imenovan profesorom na slikarskoj školi Sveučilišta Cuyo na kojemu je educirao sve do umirovljenja 1980. godine.

Dučmelić pripada u najistaknutije argentinske slikare uopće. Sudjeluje u brojnim zajedničkim i posebnim izložbama u Argentini, ostalim latinskoameričkim zemljama i diljem svijeta. Likovni kritičari iznosili su laskave ocjene o njegovu prepoznatljivu i zapamtljivu stvaralaštvu, titulirajući ga „velikim Dučmelićem”, „umjetnikom čiji su motivi kao stvoreni za ilustriranje pripovijedaka Luisa Borgesa…”. Nakon dugogodišnjeg izbjeglištva Dučmelić 1983. godine posjećuje Hrvatsku, gdje izlaže u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Šest godina kasnije Zdravko Dučmelić preminuo je u Buenos Airesu.