Prije 33. godine u Vinkovcima osnovana Treća gardijska brigada “Kune”

IZVOR: Grad Vinkovci

Na današnji dan, prije 33 godine u Vinkovcima je osnovana 3. gardijska brigada Kune čiji je prvi zapovjednik bio Vinkovčanin Ivo Petrinović. Kroz ovu je brigadu tijekom obrane Hrvatske i oslobođenja okupiranog dijela države prošlo 10 tisuća vojnika. Njih 369 je ugradilo svoje živote u temelje hrvatske samostalnosti, 1.088 je bilo ranjenih, dok se još 17 pripadnika vode kao nestali.

U prvim danima rata, zajedno s pripadnicima policije, upravo je ova brigada bila ključna za uspostavu državno-pravnog poretka na području hrvatskog istoka. U to vrijeme, ključne operativno-obrambene zadaće brigada je imala na osječkom području, a s rasplamsavanjem agresije brigada je neizostavna u Vukovaru te na širem vinkovačkom području gdje ostaje aktivna sve do potpisivanja primirja. Na početku 1993. godine, Kune sudjeluju u pobjedničkoj operaciji Maslenica, a značajnu ulogu imale se i tijekom Bljeska gdje su s dvije taktičke skupine sudjelovali u oslobođenju Okučana. Kao i 5. gardijska brigada, tijekom Oluje, Kune su također imale obrambene zadaće kako bi spriječile eventualni prodor srpske vojske s istoka.

Uz Ivu Petrinovića, ratni zapovjednici brigade, kronološki su još bili Eduard Bakarac, Stjepan Vukovac, Ivan Basarac, Josip Zvirotić, Mladen Kruljac te Marko Leko. Osim u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku, brigada je pješačke bojne imala još u Slavonskom Brodu sa satnijama u Đakovu i Novoj Gradiški.