Prije točno 30 godina Hrvatska je postala međunarodno priznata država!

Današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti – obratio se te siječanjske srijede hrvatskom narodu predsjednik Franjo Tuđman povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Toga 15. siječnja 1992. godina, podsjećamo, Hrvatsku su redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska. To su već ranije učinile još: Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Do kraja siječnja ’92. Hrvatsku su priznale još: Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj te Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat.

Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a u međuvremenu priznale su je i: Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Kada je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godina poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Od međunarodnoga priznanja do danas, Hrvatska održava diplomatske odnose s ogromnom većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta.